Krem z dyni z imbirem i kolendrą
Krem z dyni z imbirem i kolendrą

Krem z dyni z imbirem i kolendrą

Krem z dyni z imbirem w orientalnym stylu. W zeszłym tygodniu przyjaciółka zadzwoniła do mnie z bardzo miłą wiadomością. Przywiozła dla mnie dynię prosto ze swojej działki. Poprosiła, żeby mój mąż po nią przyjechał, bo nie chce jej się „taszczyć” jej na górę. Ciekawiło mnie dlaczego tak bardzo nie chce jej się wchodzić po schodach. Możecie sobie wyobrazić  moje zdziwienie, gdy mąż wspiął się do nas na górę z dynią, która ważyła 15 kg! Od teraz zaczynam więc tydzień dyniowy, dziś mam dla Was przepis na przepyszny krem z dyni z pikantną nutą! Ma bardzo wyrazisty i bogaty smak, zachęcam do wypróbowania, ponieważ jest prosta i nie zajmie Wam dużo czasu 🙂

Składniki na 5-6 porcji kremu z dyni:

  • 2 małe cebule
  • 1 kg dyni
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 cm świeżego imbiru
  • pół pęczka kolendry + kilka listków do dekoracji
  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/3 łyżeczki ziaren kolendry
  • mała papryczka chilli
  • sól, pieprz
  • *opcjonalnie śmietana do dekoracji

Zaczynamy od pokrojenia warzyw, dynię kroimy w dużą kostkę, a cebulę w piórka. Dynię wrzucamy na rozgrzany olej i podsmażamy przez ok. 7 minut, następnie dodajemy cebulę i mieszamy. Po 3 minutach dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojony w talarki imbir oraz posiekaną papryczkę chili i dalej smażymy jeszcze 2 minuty.

Całość zalewamy 1,5 szklanki gorącego bulionu, dodajemy resztę przypraw: kurkumę, ziarna kolendry, sól, pieprz i gotujemy przez 15 min.

Na koniec dorzucamy posiekaną kolendrę, całość przelewamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Krem z dyni podajemy z kleksem śmietany, grzankami i listkami kolendry.

*Polecam także przepis na ZUPA PHO – WIETNAMSKI PRZEPIS

Krem z dyni z imbirem i kolendrą
Krem z dyni z imbirem i kolendrą
Krem z dyni z imbirem i kolendrą
Krem z dyni z imbirem i kolendrą

Dodaj komentarz