Najlepsze ciasto na pizze
Najlepsze ciasto na pizze

Najlepsze ciasto na pizze.

Najlepsze ciasto na pizze! Cienkie, chrupiące, a jedząc je można poczuć namiastkę włoskiej pizzy! Pizza zrobiła już furorę wśród naszych znajomych, dlatego myślę, że i Wam posmakuje. Dodatkowym plusem jest możliwość podrzucania ciasta bez obaw o rozerwanie 🙂

Składniki na ciasto na pizze (3 pizze o średnicy 30 cm):

  • 1 łyżka suchych drożdży (ok. 12 g)
  • 1,5 szklanki ciepłej wody (najlepsza ok. 40ºC)
  • 3,5 szklanki mąki pszennej (najlepsza jest mąka do pizzy typ 00)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczki soli

Drożdże rozpuszczamy w wodzie, w małej miseczce.Odstawiamy na bok na ok.5-7 m in aż drożdże zaczną pracować (będą się pienić)

Mąkę przesiewamy na stolnicę, a w środku kopca robimy zagłębienie. Wlewamy do środka drożdże, oliwę oraz sól i wyrabiamy ręcznie przez ok. 10 minut. Zgniecione ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 1,5 – 2 godziny  aż podwoi objętość

Wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią, by pozbyć się bąbelków powietrza. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 260ºC (ja piekę w 240ºC, bo to u mnie maksymalna temperatura)

Dzielimy je na 3 części, z każdego z nich uformujemy 1 spód na pizze. Wałkujemy ciasto na pizze na grubość 2-3 mm i pamiętamy o tym by zostawić grubsze brzegi. Aby pizza była bardziej chrupiąca posypujemy blaszkę lub kamień do pieczenia mąką. Następnie smarujemy ciasto sosem pomidorowym, przepis na sos pomidorowy znajdziecie tutaj:

Sos pomidorowy

W końcu dodajemy ulubione składniki i pieczemy ok.15-20 minut (ustawienie piekarnika góra-dół). Uwaga, najlepiej piec pizze na specjalnym kamieniu, jednak i bez tego wychodzi przepyszna. Ok. 3 minut przed końcem nakładamy ser i obserwujemy kiedy się rozpuści (nie możemy zbyt długo trzymać go w piekarniku, ponieważ wyschnie, pizza przygotowywana w domowym zaciszurządzi sie troche innymi prawami) Na wierzch kladziemy składniki, których nie pieczemy, w moim wypadku była to rucola i szynka parmeńska.

Najlepsze ciasto na pizze
Najlepsze ciasto na pizze
Ciasto na pizze
Ciasto na pizze

*Przepis to włoska inpiracja.

5 comments on “Najlepsze ciasto na pizze”

  1. Ciasto właśnie rośnie w ciepełku, wygląda obiecująco, a obecne tu żarłoki przebierają nóżkami ze zniecierpliwienia!

Dodaj komentarz