Najlepsze tiramisu
Najlepsze tiramisu

Najlepsze tiramisu

Najlepsze tiramisu, jakie jadłem! – tak podsumował je mój szwagier, który za słodyczami nie przepada. A tym razem poprosił o dokładkę. Przepis jest prosty i nie wymaga pieczenia. A deser ma wspaniały, kremowy smak.

Składniki (forma 28×18 cm):

  • 2 paczki podłużnych biszkoptów
  • 3 opakowania serka mascarpone (w sumie 750 g)
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 4 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 65 ml amaretto
  • 3/4 szklanki mocnej kawy (4 łyżeczki kawy)
  • kakao do oprószenia tiramisu

Zaczynamy od zaparzenia mocnej kawy, odstawiamy ją na bok do ostygnięcia. W mikserze ubijamy 4 żółtka z 3 łyżkami cukru, aż masa zrobi się jasno-żółta. Następnie stopniowo dodajemy serek mascarpone i cały czas mieszamy. Później wlewamy śmietanę i znów ubijamy, na koniec dodajemy amaretto.

Biszkopty układamy na blaszce, formie lub w pucharkach (w zależności od tego jak chcemy podać deser). Łyżką wylewamy kawę na biszkopty, dzięki temu będą odpowiednio nasiąknięte, ale nie będą się kruszyły. Następnie wykładamy na nie masę serową i znów powtarzamy proces czyli biszkopty, kawa i masa serowa (ja kładę 3 warstwy biszkoptów). Na koniec kładziemy masę serową, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do lodówki. Najlepiej na całą noc. Przed podaniem posypujemy tiramisu kakao.

*Jeżeli wolicie mniej słodkie desery polecam także Domowe trufle czekoladowe na Walentynki

Tiramisu
Najlepsze tiramisu

1 comment on “Najlepsze tiramisu”

Dodaj komentarz