Pasta z bobu z kminem i natką pietruszki
Pasta z bobu z kminem i natką pietruszki

Pasta z bobu z kminem i natką pietruszki

Pasta z bobu z kminem i natką pietruszki. Letnia, sezonowa i pyszna pasta, która świetnie pasuje do pieczywa albo jako dip do warzyw. Tak mi zasmakowała, że po pierwszym dniu zrobiłam kolejną, a później jeszcze jedną i tak się to ciągnęło przez tydzień! Mężowi i znajomym też przypadła do gustu, nawet tym, którzy fanami bobu nie są. Bób jest też zdrowy zawiera dużo białka, witamin: B1, B2, PP, C, A oraz minerałów: żelazo, wapń, fosfor, magnez i karoten. Skraca czas trawienia i do tego jest niskokaloryczny 85 kcal w 100 g!

Składniki na pastę z bobu:

  • 520 g bobu
  • sok z 1 cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
  • 1 łyżka sosu sojowego (można też po prostu posolić)
  • 4-5 łyżek jogurtu naturalnego
  • 3/4 łyżeczki pasty tahini
  • natka pietruszki
  • pieprz

Gotowanie bobu: Bób myjemy i wrzucamy do wrzątku. Solimy i gotujmy przez 12 minut. Odcedzamy i odstawiamy do wystudzenia. Kiedy wystygnie obieramy ze skórek.

Przyprawy: W między czasie rozcieramy kmin rzymski w moździerzu na proszek. Obieramy czosnek. A natkę pietruszki siekamy.

Przygotowanie pasty: Wszystkie składniki poza natką pietruszki wrzucamy do blendera. Całość miksujemy na gładką masę, w razie potrzeby jeszcze doprawiamy. Posypujemy natką pietruszki i delektujemy się smakiem!

*Polecam także KASZOTTO Z BOBEM, RZODKIEWKĄ I NATKĄ PIETRUSZKI

Pasta z bobu z kminem i natką pietruszki
Pasta z bobu z kminem i natką pietruszki
Pasta z bobu z kminem i natką pietruszki
Pasta z bobu z kminem i natką pietruszki

Dodaj komentarz