Paszteciki z ciasta drożdżowego
Paszteciki z ciasta drożdżowego

Paszteciki z ciasta drożdżowego

Paszteciki z ciasta drożdżowego robią furorę na Wigilii, znikają w mgnieniu oka. Są pyszne i mięciutkie, w sam raz na 1 kęs. Świetnie pasują do barszczu, mogą być alternatywą dla uszek albo samodzielną przekąską. Najlepsze jest to, że można przygotować je z dużym wyprzedzeniem i zamrozić. Przed Wigilią wyjmujemy na noc do rozmrożenia, a zaraz przed podaniem podgrzewamy je w piekarniku 170°C przez 5-7 minut.

Uwaga, pracę rozkładamy na 2 dni, bo trzeba namoczyć grzyby przez noc!

Składniki na ciasto drożdżowe:

  • 610 g mąki pszennej
  • 12 g drożdży suchych
  • 300 ml mleka
  • 60 g masła
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżki cukru

Farsz z kapusty kiszonej:

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 120 g suszonych grzybów
  • 2 duże cebule
  • 4 liście laurowe
  • 6 kulek ziela angielskiego
  • sól, pieprz

Do posmarowania: żółtko + 1 łyżka mleka

Ciasto: Podgrzewamy masło na średnim ogniu, kiedy się roztopi odstawiamy do ostudzenia. Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami. Dodajemy ciepłe mleko, jajka, sól i cukier. Wyrabiamy przez 3 minut, ja używam miksera z końcówką do ciasta drożdżowego czyli hakiem, oczywiście można też ręcznie. Następnie dodajemy przestudzone masło i znów wyrabiamy przez ok. 10 minut aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto przekładamy do miski podsypanej mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1h 15 minut w ciepłe miejsce.

Farsz: Suszone grzyby zalewamy letnią wodą i odstawiamy na noc. Następnego dnia gotujemy je pod przykryciem przez ok. 1h aż będą miękkie. (Uwaga, nie solimy!) Następnie odcedzamy i drobno kroimy. Cebule siekamy w drobną kostkę i podsmażamy na złoty kolor. Odstawiamy na bok.

Kiszoną kapustę przekładamy do garnka. Zalewamy wodą, tak żeby przykryła całość, dodajemy listki laurowe i ziele angielskie. Gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem przez 1,5-2h aż będzie miękka. Kapustę odcedzamy, wyjmujemy przyprawy i jeszcze raz odciskamy by pozbyć się nadmiaru wody. Następnie drobno siekamy. W dużej misce mieszamy: grzyby, kapustę i cebulę. Doprawiamy solą i pieprzem.

Formowanie ciasta: Ciasto dzielimy na 2 części. Jedną odkładamy na bok, a drugą rozwałkowujemy na prostokąt 20 x 40 cm o grubości 0,6 mm. Przekrajamy wzdłuż na 2 części i na każdej na środku rozkładamy 1/4 farszu. Zwijamy każdą z nich w rulonik wzdłuż dłuższego boku. To samo powtarzamy z odłożoną częścią ciasta, w ten sposób mamy 4 ruloniki. Ruloniki kroimy nożem na małe paszteciki, a następnie przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Całość znów przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 minut. Powinny podwoić swoją objętość.

Pieczenie: Przed pieczeniem smarujemy paszteciki rozmąconym żółtkiem z mlekiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 195ºC i pieczemy przez 20 min na złoty kolor (ustawienie góra-dół).

*Polecam także: NAJLEPSZE CIASTO NA PIEROGI

Paszteciki z ciasta drożdżowego
Paszteciki z ciasta drożdżowego
Paszteciki z ciasta drożdżowego
Paszteciki z ciasta drożdżowego

 

1 comment on “Paszteciki z ciasta drożdżowego”

  1. Bardzo podoba mi się możliwość przygotowania takich pasztecików z miesięcznym wyprzedzeniem. Niebawem zabiorę się za ich produkcję. Przepis już skopiowałam:)

Dodaj komentarz