Pasztet wieprzowy z żurawiną
Pasztet wieprzowy z żurawiną

Pasztet wieprzowy z żurawiną

Pasztet wieprzowy z żurawiną, szczególnie w wersji mini wygląda bardzo wykwintnie. Moja mama zawsze powtarzała, że pasztet to tyle roboty, że lepiej go kupić. Ale smak domowego pasztetu jest o niebo lepszy. Ten jest kremowy, ma intensywny mięsny smak, a całość przełamuje kwaśna żurawina.

Składniki na 10 pasztecików:

  • 1,2 kg łopatki wieprzowej
  • 2 duże marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 cebule
  • 1/4 selera
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 kulek ziela angielksiego
  • 5 listków laurowych
  • 6 jajek
  • 3 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 2 łyżeczki lubczyku lub tymianku (co bardziej lubicie)
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • słoik żurawiny
  • świeża żurawina do dekoracji

Mięso, pietruszkę, marchewkę, ziele angielskie, listki laurowe wkładamy do garnka. Zalewamy letnią wodą by zakryła wierzch i gotujemy na średnim ogniu przez ok. 1h aż mięso będzie miękkie. Uwaga, zostawiamy wywar z mięsa, bo będzie nam jeszcze potrzebny.

W miedzy czasie obieramy cebulę i czosnek. Kroimy w piórka i wrzucamy na patelnię na rozgrzany olej. Podduszamy na średnim ogniu przez 3 minuty aż cebula się zeszkli.

Ugotowaną łopatkę, gotowane warzywa i podsmażoną cebulkę z czosnkiem mielimy 3 razy w maszynce do mięsa.

Następnie oddzielamy białka od żółtek. Żółtka oraz przyprawy: gałkę muszkatołową, tymianek, paprykę, sól i pieprz dodajemy do masy mięsnej i dokładnie mieszamy.

Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę. Ostrożnie dodajemy do masy mięsnej i delikatnie mieszamy całość.

Foremki sufletowe smarujemy masłem i przekładamy do nich mięsną masę. Wkładamy do nagrzanego piekarnika 180°C i pieczemy przez ok. 1h 10 minut.

Po ostudzeniu wykładamy na wierzch żurawinę ze słoika oraz świeżą żurawinę.

*Polecam także: SOCZYSTY PIECZONY SCHAB (RÓŻOWY W ŚRODKU)

Pasztet wieprzowy z żurawiną
Pasztet wieprzowy z żurawiną
Pasztet wieprzowy z żurawiną
Pasztet wieprzowy z żurawiną

1 comment on “Pasztet wieprzowy z żurawiną”

Dodaj komentarz