Pieczony łosoś na puree z groszku z sosem chrzanowym
Pieczony łosoś na puree z groszku z sosem chrzanowym

Pieczony łosoś na puree z groszku z sosem chrzanowym

Pieczony łosoś na puree z groszku z sosem chrzanowym. Jeśli zastanawiacie się co podać na uroczysty obiad czy komunię, to ten łosoś jest świetnym rozwiązaniem. Wygląda efektownie, a do tego nie wymaga wiele pracy i większość można przygotować wcześniej! Łosoś piecze się w niecałe 20 minut więc można wstawić go w czasie jedzenia przystawki czy zupy. Rodzinka zachwycona! W czasie przyjęcia puree prezentowało się znacznie lepiej niż na zdjęciu – do zdjęcia musiałam podgrzać puree po raz trzeci więc nie jest już tak gładkie, ale całość tworzy świetną kompozycję.

Składniki na 6 porcji łososia:

  • 1,2 kg filetów z łososia
  • 3/4 soku z cytryny
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • szczypta chilli
  • pieprz

Puree z groszku:

  • 800 g mrożonego groszku
  • pęczek bazylii (krzaczek)
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól pieprz
  • *Opcjonalnie 2 łyżki miękkiego masła w celu uzyskania bardziej kremowej konsystencji

Sos chrzanowy na 6 porcji:

  • 2 łyżki chrzanu ze słoika
  • sok z połowy cytryny
  • 6 łyżek śmietany 18%
  • 1 łyżeczka oliwy
  • sól, pieprz

Do dekoracji: rukola

Sos chrzanowy: Można przygotować dzień wcześniej. W miseczce mieszamy chrzan, śmietanę, sok z połówki cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. A na koniec skrapiamy oliwą. Podajemy na zimno.

Puree z zielonego groszku: W garnku zagotowujemy wodę. Solimy i wrzucamy mrożony groszek. Gotujemy ok. 3 minuty i odcedzamy. Przekładamy do miski blendera i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, bazylię, sok z cytryny (jeśli używamy, także masło) całość miksujemy na gładką masę. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Pieczony łosoś w folii: Łososia myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kładziemy na desce i zdejmujemy skórkę (Uwaga, prosty sposób na zdjęcie skóry: Kładziemy łososia skórą na desce. Pomiędzy skórę i rybę wkładamy nóż i trzymając koniec filetu przeciągamy nożem wzdłuż).

Łososia układamy na folii aluminiowej (musi być na tyle duża, żebyśmy mogli przykryć go z góry). Skrapiamy sokiem z cytryny i sosem sojowym. Posypujemy szczyptą chilli i pieprzem. Zakrywamy folią i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 18-20 minut w 175°C (ustawienie góra-dół). Wyjmujemy, odwijamy folię i kroimy na porcje.

Podanie: Na talerzu układamy puree z groszku, na wierzch kładziemy łososia. Sos chrzanowy można wyłożyć na łososia lub podać w oddzielnej miseczce. Dekorujemy rukolą i gotowe.

*Na uroczysty obiad polecam także: POLICZKI WOŁOWE WOLNO GOTOWANE Z KASZĄ GRYCZANĄ I KARMELIZOWANĄ MARCHEWKĄ

Pieczony łosoś na puree z groszku z sosem chrzanowym
Pieczony łosoś na puree z groszku z sosem chrzanowym
Pieczony łosoś na puree z groszku z sosem chrzanowym
Pieczony łosoś na puree z groszku z sosem chrzanowym

1 comment on “Pieczony łosoś na puree z groszku z sosem chrzanowym”

Dodaj komentarz