Pierogi z ciasta parzonego z dynią i kolendrą
Pierogi z ciasta parzonego z dynią i kolendrą

Pierogi z ciasta parzonego z dynią i kolendrą

Pierogi z ciasta parzonego i bez dodatku jajek. Zawsze byłam zwolenniczką ciasta z jajkami, ale to ciasto na pierogi bije na głowę inne przepisy. Jest tak delikatne, że rozpływa się w ustach, jest elastyczne i miękkie więc można je rozwałkować bardzo cienko i nie będzie się rwało ani kleiło. Jest po prostu genialne! A farsz dyniowy, daję słowo nie będziecie się mogli od niego oderwać!

Muszę Wam się pochwalić, bo dostałam nowy blender firmy Vintage Cuisine. Testuję go od tygodnia i do tej pory wszystko jest idealnie zblendowane. Radzi sobie nawet z orzechami, mój poprzedni blender przy produkcji domowego masła orzechowe nie dość, że się zacinał, to jeszcze musiał odpoczywać kilka razy w wyniku przegrzania. Ten jest świetny, w dodatku miętowy – love!!! Uwielbiam retro gadżety więc stylem idealnie pasuje do mojej kuchni.

Blender Vintage Cuisine
Blender Vintage Cuisine

Składniki na ciasto parzone na pierogi (50 sztuk):

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka wrzątku
  • 1/3 łyżeczki soli

Składniki na farsz z pieczonej dyni:

  • 800 g pieczonej dyni (najlepiej hokkaido)
  • 4 cm świeżego imbiru
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz (najlepiej kolorowy)
  • oliwa do posmarowania brytfanki
  • świeża kolendra do posypania, można tez dodać trochę do farszu

Farsz: Dynie obieramy ze skórki i kroimy na podłużne kawałki. Układamy w naczyniu żaroodpornym, lekko nasmarowanym oliwą. Posypujemy solą i kolorowym pierzem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180°C przez 30 minut. (ustawienie góra-dół).

Upieczoną dynię i posiekany imbir blendujemy na puree. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą, pieprzem. Opcjonalnie można dodać trochę posiekanej kolendry.

Ciasto: Przesiewamy mąkę i sól na stolnicę. Zagotowujemy wodę i odmierzamy szklankę. Robimy wgłębienie, do którego stopniowo wlewamy wodę i zagniatamy. Woda musi być tak gorąca, że zaparzy mąkę, wtedy ciasto będzie gładkie i elastyczne. Ciasto wyrabiamy przez ok. 10 minut. Wydaje się bardzo długo, ale wierzcie mi dla tego efektu warto! Po wyrobieniu formujemy je kulkę, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut.

Ciasto dzielimy na 4 części i kolejno rozwałkowujemy je na cienki placek ok. 1 mm. Szklanką wycinamy kółka i na środek nakładamy niecałą łyżeczkę farszu. Składamy na pół, zlepiamy brzegi i ozdabiamy widelcem.

Gotowanie: W dużym garnku gotujemy osoloną wodę. Kiedy zacznie mocno wrzeć wrzucamy pierwszą partię pierogów ok. 7 sztuk. Zmniejszamy ogień do średniego. Kiedy pierożki wypłyną na powierzchnię, gotujemy jeszcze przez pół minuty. Uwaga, długość gotowania zależy od grubości ciasta. Dlatego najlepiej testowo od razu spróbować jednego pierożka. Pierogi wyławiamy łyżką cedzakową na talerz. Podajemy posypane świeżą kolendrą.

*Polecam także przepis na pierogi z ciastem z jajkiem. NAJLEPSZE CIASTO NA PIEROGI

Pierogi z ciasta parzonego z dynią i kolendrą
Pierogi z ciasta parzonego z dynią i kolendrą
Pierogi z ciasta parzonego z dynią i kolendrą
Pierogi z ciasta parzonego z dynią i kolendrą

1 comment on “Pierogi z ciasta parzonego z dynią i kolendrą”

Dodaj komentarz