Domowy hummus
Domowy hummus

Domowy hummus.

Domowy hummus, niby prosta sprawa, ale wiele osób obawia się go zrobić. W przepisach na hummus składnikiem jest często pasta tahini, to nic innego jak zmiksowany sezam z oliwą. Podaję bardzo prosty przepis na pastę z ciecierzycy. Świetnie pasuje do kanapek czy chleba pita. Oryginalnie hummus wywodzi się z Libanu, to potrawa popularna w kuchni arabskiej. Ale teraz podbija żołądki nie tylko wegetarian i wegan.

Składniki na hummus:

  • 3 łyżki ziaren podpieczonego sezamu lub 1 łyżka pasty tahini
  • 4 łyżki oliwy
  • puszka cieciorki ok. 250g
  • mały ząbek czosnku
  • sok z 1/3 cytryny
  • 30 ml przegotowanej i schłodzonej wody
  • sól, pieprz

Ziarna sezamu podpiekamy na suchej patelni, mają tylko lekko zbrązowieć. Uwaga, żeby ich nie spalić! Sezam studzimy i mielimy blenderem, następnie dodajemy oliwę i znów miksujemy (tak właśnie powstaje pasta tahini). Dodajemy czosnek i sok z cytryny.

Cieciorkę najlepiej podgotować przez ok. 4 minuty przed dodaniem do reszty składników (można też kupić od razu gotowaną na parze)

Stopniowo dodajemy ciecierzycę oraz wodę miksujemy, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Pasta powinna być dość gęsta. Na koniec przyprawiamy solą oraz odrobina pieprzu Smacznego!

*Polecam także Pasta z jajek i awokado

1 comment on “Domowy hummus”

  1. dziękuję ogromnie za ten przepis! hummus idealny! zrobiłam też wariację z suszonymi pomidorami i kolejny raz z burakiem – pychota!

Dodaj komentarz