Serowe fondue w domu
Serowe fondue w domu

Serowe fondue w domu.

Serowe fondue w domu. To danie pochodzące z kuchni szwajcarskiej, jednak wiele osób kojarzy je z Francją. Potrawa była szczególnie popularna wśród szwajcarskich górali, którzy w ten sposób wykorzystywali zeschnięty ser, wino oraz czerstwy chleb czyli produkty, które były dostępne zimą. Podstawą są 2-3 rodzaje serów: ementaler, gruere, appenzeller, białe wino oraz przyprawy.

Składniki na 5-6 osób serowe fondue:

  • 400 g sera Ementaler
  • 400 g sera Gruyere
  • 1 ząbek czosnku
  • 1,5 szklanki białego wina wytrawnego
  • 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej (zapobiega to rozwarstwianiu się masy winno-serowej)
  • biały pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • * 1 łyżka Kirsch’u opcjonalnie

Dodatki: kilkanaście kromek białego chleba pokrojonego w kostkę lub bagietka pokrojona w talarki.
Można podać z grzankami, wtedy pieczywo nie będzie tak szybko namiękało. Inne dodatki to np. papryka, korniszony, kiełbasa.

Dno kociołka na fondue smarujemy rozkrojonym ząbkiem czosnku. Wlewamy lekko podgrzane białe wino, zostawiamy sobie 2 łyżki na później (można też wlać zimne, ale jeśli będzie cieplejsze mamy zmniejszamy prawdopodobieństwo przypalenia!!!) Do naczynia wrzucamy pokrojone w małą kostkę sery i podgrzewamy, cały czas mieszając.

Gdy sery się połączą, dodajemy 2 łyżki wina rozrobione z mąką ziemniaczną. Nadal mieszamy by dobrze rozprowadzić mąkę, a na koniec przyprawiamy. Tradycyjnie Szwajcarzy dodają do fondue jeszcze łyżkę Kirschu (w skrócie to wysokoprocentowa czereśniówka o przeźroczystej barwie), ale ja nie miałam takiego specyfiku.

Zmniejszamy wielkość płomienia, zamaczamy bagietkę i rozkoszujemy się smakiem:)

 

Dodaj komentarz