Duszony królik w wiśniowym sosie
Duszony królik w wiśniowym sosie
 

Duszony królik w wiśniowym sosie.

Duszony królik w wiśniowym sosie to wspaniały pomysł na kolację dla dwojga czy świąteczny obiad. Dla mnie była to pewnego rodzaju odskocznia od wieprzowych pieczeni czy kaczki, która coraz częściej pojawia się na specjalne okazje. Królik z tego przepisu jest aromatyczny, a mięso soczyste, po prostu rozpływa się w ustach i samo odchodzi od kości. Zapachy, które unoszą się w kuchni podczas gotowania są po prostu zniewalające. Królik gotowany jest w belgijskim piwie Kriek. Można je znaleźć w Blue City w „Piwiarnii Gambrynus” albo zastąpić cydrem wiśniowym i wtedy dodać troszkę więcej wiśni.
 

Składniki na duszonego królika w wiśniowym sosie:

  • 1 królik
  • 3 ząbki czosnku
  • 10 szalotek (opcjonalnie 1 średnia cebula)
  • 400 ml piwa kriek (opcjonalnie cydr wiśniowy)
  • kora cynamonu (najlepiej cała, ponieważ w trakcie duszenia trzeba ją wyjąć)
  • 2 goździki
  • 1 suszona ostra papryczka
  • garść świeżego tymianku (opcjonalnie 2-3 łyżeczki suszonego)
  • 300g wiśni (mogą być mrożone)
  • odrobina cukru
  • 1/2 łyżki masła
  • oliwa
  • łyżka mąki
  • sól, pieprz

Zaczynamy od umycia tuszki w chłodnej wodzie oraz wypłukania krwi ze środka. Osuszamy ją papierowymi ręcznikami i odkrajamy tłuszcz z zewnątrz. Teraz przechodzimy do najtrudniejszej części czyli podziału tuszki (nie jest to aż tak trudne, ale sam przepis jest banalnie prosty więc to najbardziej pracochłonna część). Poniżej schemat jak powinno się porcjować królika. Na początek kładziemy go grzbietem do góry i nacinamy według zaznaczonych linii. Dla ułatwienia mamy zaznaczone kroki od 1-5.

Jak porcjować królika
Jak porcjować królika.

Rycina pochodzi z: http://pan-am.uniserve.com/

Kręgosłup, odstające po odkrojeniu kostki oraz wnętrzności wyrzucamy. Zostawiamy w środku trochę tłuszczu dzięki temu mięso nie będzie zbyt suche. Porcjowanie mamy więc za sobą, teraz zabieramy się za przyprawianie.

Mięso nacieramy solą z każdej strony i odstawiamy na ok. 30-40 minut. Kiedy mięso odpocznie smażymy je partiami na rozgrzanej oliwie aż lekko się zrumieni. Tak przygotowane mięso przekładamy do większego garnka. Na tej samej patelni podduszamy na oliwie całe szalotki (opcjonalnie cebulę pokrojoną na osiem części), mają zrobić się szkliste. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę podsmażamy i oprószamy całość mąką.

Przekładamy zawartość patelni do garnka z królikiem i zalewamy 300ml piwa, dodajemy korę cynamonu, goździki, chilli i cukier. Przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu przez 15 minut, po tym czasie wyjmujemy korę cynamonu, dodajemy listki tymianku i 250g wiśni. Gotujemy na wolnym ogniu przez kolejne 15 minut, dolewamy resztę piwa i oprawiamy solą i odrobiną pieprzu. Dalej dusimy mięso pod przykryciem aż zmięknie i będzie odchodzić od kości (trwa to około godziny).

Kiedy królik jest gotowy, odcedzamy sos (królika przykrywamy, żeby zachował temperaturę). Sos przelewamy do rondelka i  dodajemy pół łyżki zimnego masła, dzięki temu sos będzie lśniący. Królika wykładamy na talerze, dekorujemy pozostałymi wiśniami i delektujemy się smakiem. W sam raz na walentynkową kolację 🙂

Królika w wiśniowym sosie możemy podać z puree ziemniaczanym, sałatką z botwinki, roszponki i dressingiem, będzie pasował także do młodych ziemniaczków lub kaszy jaglanej.

Duszony królik w wiśniowym sosie
Duszony królik w wiśniowym sosie

Przepis zaczerpnęłam z ChiliBite.pl

3 comments on “Duszony królik w wiśniowym sosie”

Dodaj komentarz