Francuska zupa cebulowa Le Cordon Bleu
Francuska zupa cebulowa Le Cordon Bleu

Francuska zupa cebulowa Le Cordon Bleu.

Francuska zupa cebulowa Le Cordon Bleu. Od dawna miałam ochotę zrobić tę zupę i zupełnie nie wiem co mnie powstrzymywało. Wbrew pozorom jest lekka i delikatna w smaku. Co więcej jest łatwa w przygotowaniu i nie zajmuje wiele czasu. Do tego ciągnący ser i grzanki, po prostu nie można jej nie lubić.

Składniki Francuska zupa cebulowa Le Cordon Bleu:

  • 1 kg cebuli
  • 2 litry bulionu wołowego (w oryginale zastosowano consomme)
  • 180 g masła
  • 5 łyżek mąki
  • 250 ml białego wina
  • sól, pieprz
  • 1 bouquet garni to zazwyczaj kilka gałązek tymianku, pietruszki oraz 2-3 listki laurowe
  • bagietka
  • 90 g Emmental’a bądź Gruyere
  • 4 łyżki Madeira (opcjonalnie – ja nie dodawałam)

Przekrajmy cebule wzdłuż i siekamy w piórka. Podgrzewamy bulion wołowy, żeby był ciepły. Roztapiamy masło na większej patelni, dodajemy cebulę, doprawiamy solą i pieprzem. Przykrywamy i gotujemy na niewielkim ogniu przez 5 minut. (Uwaga, jeżeli nie macie przykrywki do patelni, można przykryć ją papierem do pieczenia – sztuczka z Le Cordon Bleu;)

Zdejmujemy pokrywkę, zwiększamy ogień i przesmażamy ok 15 minut aż uzyskamy złoto-brązowy kolor cebuli. W tym czasie cały czas ją mieszamy, żeby nie przywarła do spodu patelni! Kiedy cebula zmieni kolor dosypujemy mąkę i szybko mieszamy. Dodajemy wino i odparowujemy alkohol (ok. 5 minut). Przelewamy zawartość patelni do ciepłego się bulionu. Następnie dodajemy związany tymianek, pietruszkę oraz liście laurowe i gotujemy przez 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy naszą zieleninę i dodajemy Madeira.

Pod koniec gotowania rozgrzewamy piekarnik na funkcji grill. Kroimy bagietkę i opiekamy grzanki z obu stron (ok. 5 min na stronę 180°C). Na koniec smarujemy je oliwą i posypujemy serem do rozpuszczenia. Zupę serwujemy w miseczkach i do każdej rzucamy kilka ciepłych grzanek. Smacznego:)

*Polecam także przepis na Rosół z pieczonej kaczki czyli drugie życie

Szkoła Le Cordon Bleu.

11 comments on “Francuska zupa cebulowa Le Cordon Bleu”

Dodaj komentarz