Kaczka faszerowana
Kaczka faszerowana

Kaczka faszerowana na uroczysty obiad.

Kaczka faszerowana pieczarkami czyli danie w sam raz na Pierwszy Dzień Świąt. Kaczkę najczęściej faszerujemy jabłkami i żurawiną, ja przedstawię Wam moją alternatywę. Nawiązuje do naszych tradycyjnych dań świątecznych więc nawet babcia nie powinna narzekać:) Jest pyszna, soczysta i rozpływa się w ustach.

Składniki:

  • kaczka o wadze 2kg
  • 500 g pieczarek
  • 250 g pasztetu
  • 2 średnie cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1-1,5 łyżeczki tymianku
  • kilka łyżek oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 1-2 łyżeczki słodkiej papryki
  • sól, pieprz
  • rękaw do pieczenia

Składniki na sos z czerwonego wina:

  • 2 ząbki czosnku
  • 3 średniej wielkości marchewki
  • 2 średnie pory (potrzebna będzie tylko biała część)
  • 1 pietruszka
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka mąki
  • pół kieliszka czerwonego wina
  • szklanka bulionu drobiowego

*Jeżeli mamy mrożoną kaczkę, odmrażamy ją w lodówce, może to potrwać nawet 1 dzień, ale warto. Gdy rozmrozimy ją szybko i w temperaturze pokojowej mięso będzie twarde. Najgorsza możliwość to rozmrażanie mięsa w ciepłej wodzie. Przed pieczeniem odpowiednio wcześniej wyjmujemy ją z lodówki by miała temperaturę pokojową.

Gdy mamy świężą kaczkę zaczynamy od tego momentu, oczyszczamy ją z resztek piór, wyjmujemy wnętrzności i płuczemy zimną wodą. Płuczemy ją  także wenątrz, żeby pozbyć się krwi. Następnie wycieramy papierowym ręcznikiem. Usuwamy nadmiar tłuszczu z wnętrza kaczki oraz przy kuprze, nacinamy lekko torebkę stawową. Następnie odkładamy na bok i zabieramy się za przygotowywanie farszu.

Farsz: Cebule siekamy w drobną kostkę. Rozgrzewamy masło na patelni i blanszujemy cebulę na małym ogniu przez ok. 5 minut aż straci ostry smak. Kiedy cebula dochodzi, obieramy 2 ząbki czosnku, przeciskamy przez praskę  i wrzucamy na patelnię. Przesmażamy jeszcze kilka minut i przekładamy całość do miski. W tym czasie pieczarki kroimy w małą kostkę i wrzucamy na patelnię na duży ogień. Przesmażamy do czasu aż odparuje z nich woda i zmienią kolor. Dodajemy przesmażoną cebulę z czosnkiem i rozdrobniony pasztet. Całość mieszamy, doprawiamy tymiankiem, majerankiem, solą, pieprzem i smażymy kolejne 7 minut. Zdejmujemy z ognia i studzimy.

Teraz wracamy do kaczki, zaszywamy otwór w szyi i nadziewamy ją od kupra wystudzonym farszem. Następnie zaszywamy tył i związujemy tylnie nóżki nitką. Nacieramy kaczkę z zewnątrz 2 pozostałymi ząbkami czosnku. W miseczce mieszamy słodką paprykę, sól, pieprz i kilka łyżek oliwy i smarujemy tym kaczkę. Warzywa kroimy na talarki, cebulę w piórka i układamy na spodzie rękawa do pieczenia. Na warzywa kładziemy kaczkę. Zamykamy rekaw i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Jak pieczemy kaczkę? Kaczkę pieczemy tyle ile waży tzn. 1kg kaczki to 1 godzina pieczenia więc 2kg pieczemy w sumie 2h.

20 minut przed końcem rozcinamy rękaw, tak, żeby cała kaczka była odsłonięta. Dzięki temu skórka zrobi się rumiana, polewamy ją oliwą i zwiększamy temperaturę do 200ºC. Gdy będzie już upieczona, wyciągamy ją z piekarnika, przekładamy na talerz i owijamy folią aluminiową do czasu podania, wtedy zatrzyma soki i mięso będzie soczyste. Gdy pieczeń odpoczywa przygotujemy sos.

Sos do kaczki: Z brytfanki z rękawem usuwamy łyżką gorący tłuszcz, który zebrał się na powierzchni, resztę sosu zostawiamy. Upieczone warzywa rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków, całość wkładamy do garnka i stawiamy go na dużym ogniu. Dodajemy łyżkę mąki i mieszamy, następnie wlewamy czerwone wino, które redukujemy przez około 5 minut (czyli odparowujemy %).

Wlewamy do sosu zagrzany bulion i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez kolejne 15 minut, aż sos zrobi się gęstszy. Całość przecedzamy i przelewamy do sosjerki. Polewamy nim kaczkę i gotowe:) Kaczkę możemy podawać z pure ziemniaczanym, pieczonymi ziemniaczkami lub kluskami śląskimi i czerwoną kapustą.

Kaczka pieczona
Kaczka pieczona

 

 

2 comments on “Kaczka faszerowana pieczarkami”

    • Bardzo dziękuję! Burczenie w brzuchu wieczorem to najlepsza oznaka tego, że o poranku trzeba wypróbować przepis 🙂

Dodaj komentarz