Najlepsze śledzie w occie
Najlepsze śledzie w occie

Najlepsze śledzie w occie.

Wszystko zaczęło się od tego, że mąż poprosił, żebym zrobiła śledzie z przepisu jego mamy. Jak to określił „są najlepsze, jakie kiedykolwiek jadłem” – a muszę przyznać, że często się nimi objada i próbuje różnych sklepowych i tych w restauracjach albo u rodzinki itp Nie byłabym jednak sobą gdybym tego przepisu trochę nie pozmieniała. Rezultat genialny, mąż oświadczył, że jednak te są najlepsze! 1:0 dla mnie 🙂

Składniki na najlepsze śledzie w occie:

  • 500 g śledzi matias
  • 1 cebula
  • 4 łyżki octu
  • 4 łyżki oleju
  • 5 łyżek przegotowanej, ostudzonej wody
  • pieprz
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego

Zaczynamy od namoczenia śledzi w wodzie. Zmieniamy wodę co godzinę 3 razy, żeby wypłukać zbyt dużą ilość soli.

Cebulę kroimy w piórka (pół-księżyce), a śledzie na 4-5 centymetrowe kawałki. Przekładamy całość do miski i dodajemy przyprawy: pieprz, liście laurowe i ziele angielskie.
Następnie wlewamy ocet, olej oraz wodę. Wszystko mieszamy.

Śledzie na Wigilię
Śledzie na Wigilię

Następnie przekładamy do słoika lub plastikowego pojemnika. Generalnie śledzie powinny być zakryte w zalewie. Zakręcamy słoik i wstawiamy do lodówki na minimum 4 dni. Od czasu do czasu warto je przewrócić do góry dnem, żeby się przemieszały. Uwaga, tylko na chwilę, nie odstawiamy ich później do lodówki w takiej pozycji, bo jak będzie nieszczelny słoik to zapach ryby w lodówce zostanie nam jeszcze po świętach 🙂

Najlepsze śledzie w occie
Najlepsze śledzie w occie

Zapraszam także do wypróbowania przepisu na tatar ze śledzia. (kliknij po przepis)

Dodaj komentarz