Polędwica w cieście francuskim
Polędwica w cieście francuskim

Polędwica w cieście francuskim czyli beef wellington

Jeśli zastanawiacie się co podać rodzinie na świąteczny obiad, to polędwica w cieście jest strzałem w dziesiątkę. To potrawa kuchni brytyjskiej. Grzyby, pyszne mięso i ciasto francuskie sprawiają, że danie jest wykwintne, ale z klasyczną nutą.

Składniki na 6 porcji polędwicy w cieście francuskim:

  • 1 kg polędwicy wołowej (można zastąpić polędwiczką wieprzową)
  • 350 g ciasta francuskiego
  • 260 g pieczarek lub borowików (mrożonych lub świeżych)
  • 130 g szybki parmeńskiej lub boczku
  • 120 g pasztetu
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • 1 żółtko do posmarowania

 Opcjonalnie składniki na sos grzybowy (do podania):

  • 500 g borowików mrożonych, świeżych lub suszonych
  • 1 cebula
  • 1,5 łyżeczki tymianku
  • 3/4 łyżeczki roztartego w moździerzu rozmarynu
  • 260 ml bulionu wołowego (jeśli grzyby były mrożone część zastępujemy wodą z grzybów – jest tam dużo smaku)
  • 60 ml śmietany 30%
  • 1/2 łyżki masła
  • sól, pieprz

Start: Dzień przed warto posmarować polędwicę 3 łyżkami sosu sojowego i odstawić na 2-3 godziny by się zmacerowała. Mięso wyjmujemy z lodówki na 30 minut przed przygotowywaniem dania i osuszamy ręcznikiem papierowym.

Farsz: Zaczynamy od pokrojenia grzybów, czosnku oraz cebuli w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i podduszamy na niej cebulę przez ok. 2-3 minuty. Następnie zwiększamy ogień, dodajemy grzyby. Smażymy aż wyparuje z nich woda ok. 4 minut. Dodajemy tymianek, sól pieprz, czosnek oraz pasztet i smażymy jeszcze 2-3 minuty. Farsz odstawiamy na bok do ostudzenia. Nie myjemy patelni!

Polędwica: Na patelni, na której przygotowaliśmy farsz, rozgrzewamy łyżkę oliwy. Obsmażamy polędwicę z każdej ze stron. Odstawiamy mięso do ostudzenia i smarujemy musztardą.

Składanie: Na blacie rozwijamy folie spożywczą i układamy na niej plastry szynki parmeńskiej. Uwaga, mają na siebie zachodzić – w ten sposób zapobiegniemy zamoczeniu ciasta francuskiego sokami z mięsa. Szynkę smarujemy grzybowym farszem (zostawiając zapas na bokach), na którym kładziemy usmażoną polędwicę. Owijamy mięso farszem, szynką, a całość okręcamy folią spożywczą. Wstawiamy do lodówki na 15-20 minut.
W między czasie wałkujemy rozmrożone ciasto francuskie na ok. 3 mm grubości. Mięso wyjmujemy z lodówki i odwijamy z folii spożywczej. Polędwiczkę kładziemy na środku ciasta i ciasno zawijamy, zlepiamy końce.

Pieczenie: Roladkę układamy łączeniem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy żółtkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210°C. Pieczemy przez 10 minut (grzanie góra-dół). Następnie zmniejszamy temperaturę do 200°C i pieczemy kolejne 15-20 minut. Odstawiamy polędwicę na 8 minut zanim zaczniemy kroić na porcje.

Polędwicę w cieście francuskim możemy podać z sosem grzybowym i sałatką z winegret lub kapustą wigilijną, pieczonymi ziemniakami.

Sos grzybowy: Grzyby rozmrażamy (wodę z grzybów zachowujemy). Jeżeli używamy suszonych dzień przed trzeba zalać je gorącą wodą 1/2 szklanki na garść suszonych grzybów. Wodą z grzybów zastępujemy wtedy część bulionu. Później postępujemy zgodnie z instrukcją. Cebulę siekamy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę i podduszamy. Następnie dodajemy grzyby, tymianek, rozmaryn, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy całość przez 3-4 minuty. Dodajemy wodę z grzybów, bulion oraz śmietanę. Gotujemy przez około 5 minut aż sos zgęstnieje

Jeżeli chcecie jeszcze bardziej zagęścić sos można dłużej gotować lub część grzybów zblendować i ponownie wymieszać z sosem.

*Z podobnym farszem polecam także KACZKA FASZEROWANA PIECZARKAMI

2 comments on “Polędwica w cieście francuskim”

Dodaj komentarz