Potrójnie czekoladowe ciasto musowe
Potrójnie czekoladowe ciasto musowe

Potrójnie czekoladowe ciasto musowe

Potrójnie czekoladowe ciasto musowe. Jest po prostu nieziemskie. Trudno znaleźć na nie inne określenie, ponieważ uwodzi delikatną teksturą i głębokim smakiem czekolady. To idealny tort dla czekoladoholików, sprawdzony przepis na zachwycenie rodziny czy znajomych. Temu ciastu naprawdę nie sposób się oprzeć!

Krok 1 Ciasto czekoladowe (spód): 

  • 90 g masła + kawałeczek do posmarowania spodu brytfanki
  • 200 g posiekanej, gorzkiej czekolady
  • 3/4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (można zastąpić laską wanilii)
  • 4 jajka
  • 1/3 szklanki brązowego cukru
  • szczypta soli

Masło, posiekaną czekoladę oraz kawę rozpuszczamy w garnuszku na gładką masę. Uwaga cały czas mieszamy by czekolada się nie przypaliła. (Ja zawsze kładę na spód masło, wtedy czekolada prawie nie dotyka garnka i bez problemu się ją roztapia). Kiedy nie ma grudek, zdejmujemy ją z ognia i zostawiamy do ostudzenia na ok. 5 minut. Następnie do masy dodajemy żółtka, ekstrakt z wanilii i wszystko mieszamy.

W między czasie ubijamy białka ze szczyptą soli, kiedy piana będzie już prawie sztywna i zaczną robić się miękkie wierzchołki tzw. soft peaks dodajemy stopniowo brązowy cukier. Bardzo ważne, dodajemy go łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Kiedy piana jest gotowa przekładamy 1/3 do masy czekoladowej i mieszamy aż się połączą. Dzięki temu masa zrobi się lżejsza i łatwiej będzie wymieszać resztę białek nie burząc ich struktury. Następnie dodajemy resztę białek i mieszamy delikatnie do całkowitego połączenia.

Smarujemy masłem dno tortownicy (ja używałam średnicy 22 cm) i wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej ciasto, wyrównujemy wierzch i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160°C. Pieczemy na termoobiegu ok. 18 min aż ciasto będzie wyrośnięte, a wierzchołek uformowany – po naciśnięciu palcem wraca do pierwotnego kształtu. Ważne, żeby go nie przepiec, ma być miękkie i wilgotne w środku. Ciasto studzimy w brytfance minimum 1h (podczas studzenia ciasto opada, ale nie należy się tym przejmować)

Krok 2 Mus z gorzkiej czekolady (2 poziom): 

  • 2 łyżki kakao
  • 5 łyżek gorącej wody
  • 200 g posiekanej gorzkiej czekolady
  • 1 i 1/2 szklanki schłodzonej śmietany kremówki (36%)
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1/8 łyżeczki soli

W małej miseczce mieszamy kakao z gorącą wodą i odstawiamy do ostygnięcia. Posiekaną czekoladę rozpuszczamy z łyżką masła, kiedy jest gotowa odstawiamy ją na kilka minut do ostygnięcia. Następnie łączymy obie masy. W między czasie ubijamy na sztywno śmietanę z solą, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder.

1/3 śmietany mieszamy z masą czekoladową, dzięki temu tak jak poprzednio masa nie będzie tak gęsta. Następnie dodajemy resztę śmietany i bardzo delikatnie mieszamy, żeby piana nie opadła. Gotowy mus przekładamy do brytfanki na wystudzone ciasto, wyrównujemy wierzch i lekko uderzamy formą o blat by pozbyć się pęcherzyków powietrza. Brytfankę przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 1h. Przed schłodzeniem czyścimy brzegi brytfanki, żeby ciasto pięknie się prezentowało.

Krok 3 Mus z białej czekolady (3 poziom): 

  • 1 łyżeczka żelatyny (w przepisie jest 3/4, ale uważam, że to za mało)
  • 1 łyżka wody
  • 200 g posiekanej, białej czekolady
  • 1 i 1/2 szklanki schłodzonej śmietany kremówki (36%)
    * Pół tabliczki startej mlecznej czekolady do dekoracji

Do małego garnuszka wlewamy łyżkę wody, dodajemy żelatynę i podgrzewamy na bardzo małym ogniu. Cały czas mieszamy, żeby nie było grudek, a następnie odstawiamy na bok na kilka minut (żelatyny nie powinno się zagotować!). W drugim garnuszku podgrzewamy pół szklanki kremówki aż do zagotowania. Zestawiamy z ognia, dodajemy do niej z żelatynę i mieszamy do połączenia, później dodajemy posiekaną białą czekoladę. Mieszamy cały czas do rozpuszczenia. Jeśli masa czekolada nie będzie chciała się rozpuścić możemy lekko podgrzać całą miksturę.

Następnie ubijamy resztę kremówki w mikserze. Kiedy jest sztywna powtarzamy procedurę z poprzednich warstw czyli mieszamy 1/3 ubitej kremówki z masą czekoladową. Po czym dodajemy resztę ubitej śmietany i bardzo delikatnie mieszamy.

Mus z białej czekolady wylewamy na schłodzony mus z gorzkiej czekolady, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki na minimum 2,5 h (ja wstawiam na minium 4h)
Przed serwowaniem dekorujemy ciasto musowe startą czekoladą. teraz pozostaje nam jedynie rozkoszować się jego smakiem.

*Polecam także przepis na Tort czekoladowo-orzechowy z Nutellą

potrójnie czekoladowe ciastomusowe
Potrójnie czekoladowe ciasto musowe

Źródło przepisu na potrójnie czekoladowe ciasto: America’s Test Kitchen Season 10

14 comments on “Potrójnie czekoladowe ciasto musowe”

Dodaj komentarz