Sernik cytrynowy
Sernik cytrynowy

Sernik cytrynowy.

Sernik cytrynowy o bardzo intensywnym smaku, orzeźwiający i kremowy. Masa serowa jest tak delikatna, że aż rozpływa się w ustach. To świetna propozycja dla tych, którzy nie lubią zbyt słodkich wypieków i chcą przełamać je czymś kwaśnym.

Składniki na kruchy spód z ciasteczek:

  • 200 g ciasteczek Digestive lub maślanych
  • 40 g masła

Składniki na masę serową:

  • 250 g serka mascarpone
  • 600 g zmielonego trzykrotnie twarogu
  • skórka z 2 cytryn
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 4 jajka
  • ziarenka z 1 laski wanilii

Na wierzch krem cytrynowy (lemon curd) (kliknij po przepis)

Spód: Tortownicę o średnicy 20 cm wyklejamy papierem do pieczenia (również boki). Roztapiamy masło i odstawiamy na chwilę na bok. Ciasteczka kruszymy (ja zwykle robię to w blenderze) następnie wlewamy roztopione masło i mieszamy. Masę wykładamy na spód tortownicy i wyrównujemy powierzchnię.

Masa serowa: Do misy miksera wkładamy twaróg, serek mascarpone, ziarenka wanilii oraz skórkę z cytryny. Miksujemy ok. 3 min na niskich obrotach aż do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodajemy cukier i znów miksujemy przez 3 min do połączenia składników. Jajka wbijamy kolejno, jedno po drugim, po każdym miksujemy ok. 30s aż masa będzie jednolita. Na koniec dodajemy łyżkę soku z cytryny. Masę serową przelewamy do formy na ciasteczkowy spód.

Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni, ustawienie góra-dół. Ten sernik pieczemy w tzw. kąpieli wodnej, w uproszczonej metodzie na dolną półkę kładziemy blaszkę do pieczenia, do której wlewamy 3 szklanki wody. Tortownicę z masą serową kładziemy na półkę wyżej (środkową). Sernik cytrynowy pieczemy przez 60 min, w tym czasie wierzch powinien być już ścięty. Kiedy czas pieczenia minie, wyłączamy piekarnik i zostawiamy sernik w środku jeszcze na 10 min. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i studzimy na blacie kuchennym. Kiedy wystygnie zdejmujemy obręcz formy i wkładamy go do lodówki na 2-3 godziny. W tym czasie przygotowujemy sos cytrynowy. Przed podaniem sernik polewamy sosem cytrynowym, przed krojeniem warto schłodzić go jeszcze przez 10 min.

Sernik cytrynowy
Sernik cytrynowy
Sernik cytrynowy
Sernik cytrynowy

*Źródło inspiracji na masę serową pochodzi z Kwestii Smaku, jednak przepis został przeze mnie zmodyfikowany.

1 comment on “Sernik cytrynowy”

Dodaj komentarz