Najlepszy kremowy Sernik Królewski
Najlepszy kremowy Sernik Królewski

Najlepszy kremowy Sernik Królewski

Najlepszy kremowy Sernik Królewski to rzeczywiście król serników zrobił furorę podczas świąt, cała rodzina była nim zachwycona. Nawet tata, który uwielbia proste i tradycyjne serniki stwierdził, że ten jest nie do pobicia. Idealnie kremowy w smaku, wygląda bardzo elegancko więc świetnie pasuje na wyjątkowe okazje.

Składniki na spód – tortownica o średnicy 22 cm:

  • 70 g ciemnej czekolady
  •  70 g miękkiego masła
  • 4 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 40 g mąki
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 5 łyżek mielonych orzechów lub migdałów

Masa serowa:

  • 500 g białego twarogu zmielonego trzykrotnie
  • 500 g sera mascarpone
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki cukru wanilinowego
  • 5 jajek + 2 żółtka (białka wykorzystujemy do bezy)
  • 1/4 szklanki śmietanki kremówki (30% lub 36%)
  • 1/4 szklanki rodzynek (drobno posiekanych)

Dekoracja:

  • 1/2 słoiczka dżemu maliowego lub innego kwaskowego dżemu
  • beza: 2 białka jajek + 120 g cukru + 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • garść suszonej żurawiny

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową więc trzeba je wyjąć odpowiednio wcześniej. Dzięki temu nasz sernik będzie idealnie kremowy i nie popęka podczas pieczenia.

Spód: Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem. Połamaną czekoladę, masło oraz cukier roztapiamy na małym ogniu, cały czas mieszając by czekolada się nie przypaliła. Zdejmujemy z ognia, dodajemy jajko i mieszamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę, sodę, mielone migdały i wszystko mieszamy na niewielkich obrotach miksera lub ręcznie. Masę wylewamy na spód tortownicy, wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy przez 10 minut (góra-dół). Wyjmujemy z piekarnika, ale go nie wyłączamy.

Masa serowa: Do miksera wkładamy ser twarogowy, mascarpone, mąkę i oba cukry. Miksujemy powoli, na niskich obrotach przez około 2 minuty do połączenia się składników. Wbijamy po jednym jajku, miksujac na wolnych obrotach ok 15 sekund każde dodane jajko. Następnie naraz dodajemy żołtka oraz śmietanę i znów miksujemy. Masę wylewamy na upieczony wcześniej spód i posypujemy posiekanymi rodzynkami (nie mieszamy ich z ciastem, ponieważ masa jest rzadka, a one dość ciężkie więc spadną na dno).

Ponownie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez 15 minut (cały czas ustawienie góra-dół). Następnie zmniejszamy temperaturę do 120°C i pieczemy przez 60-80 minut (aż cienka warstwa sera zetnie się z góry). Dzięki pieczeniu sernika dłużej, ale w niższej temperaturze jego powiechrznia będzie równa i nie popęka. 15 minut przed końcem zabieramy się za przygotowywanie bezy.

Beza: Białka ubijamy na sztywno, najlepiej w metalowej misce (opcjonalnie w szklanej). Kiedy piana jest ubita zaczynamy łyżka po łyżce dodawać cukier mieszając po każdej partii około 2 min – bardzo ważne by robić to stopnio, jeżeli cukier dodamy zbyt szybko, beza nie ubije się odpowiednio i może popłynąć. Po doddaniu całego cukru, mieszamy jeszcze 5 minut, ubita piana musi być sztywna, błyszcząca i gęsta. Na tym etapie nie ma już możliwości przebicia białek więc miksujmy bez obaw. Minutę przed końcem ubijania dodajemy łyżeczkę mąki ziemniaczanej.

Minęło już 15 minut więc wyciągamy nasz sernik z piekarnika i smarujemy wierzch dżemem malinowym, na to wykładamy bezę. Pieczemy kolejne 30 minut w 120°C. Następnie zmniejszamy temperaturę 100°C i znów suszymy 30 minut.

Sernik wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Po wystudzeniu obkrajamy sernik nożem przy brzegu tortownicy, zdejmujemy obręcz i bez przykrycia wstawiamy do lodówki na minimum 8h. Przed podaniem dekorujemy żurawiną.

*Polecam także Sernik z żurawiną na Boże Narodzenie

Idealny sernik
Idealny sernik

**Przepis pochodzi z Kwestii Smaku lekko przeze zmodyfikowany

7 comments on “Najlepszy kremowy Sernik Królewski”

  1. Ciasto przepyszne! Sernik delikatny i rozpływający się w ustach 🙂 Robiłam, wszystko super wyszło i w dodatku niezwykle apetycznie wyglądało na stole!

Dodaj komentarz