Sernik z żurawiną
Sernik z żurawiną

Sernik z żurawiną

Sernik z żurawiną. W klimacie świątecznym słodka masa serowa z dodatkiem mascarpone, przełamana smakiem żurawiny. Pychota! 

Składniki na spód – tortownica o średnicy 22 cm:

  • 180 g ciasteczek z nadzieniem czekoladowym
  • 30 g miękkiego masła

Masa serowa:

  • 600 g białego twarogu zmielonego trzykrotnie
  • 500 g sera mascarpone
  • 5 jajek
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki cukru wanilinowego
  • 1/4 szklanki śmietanki kremówki (30% lub 36%)

Polewa i dekoracja:

  • 250 g świeżej lub mrożonej żurawiny (nie rozmrażamy)
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 3 łyżki świeżego soku z pomarańczy
  • 1 łyżka wody

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową więc trzeba je wyjąć odpowiednio wcześniej. Dzięki temu nasz sernik będzie idealnie kremowy i nie popęka podczas pieczenia.

Ciasteczkowy spód: Ciasta kruszymy i mieszamy z miękkim masłem do połączenia składników. Dno tortownicy o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową wsypujemy do formy i wyrównujemy powierzchnię. Dobrze uklepujemy i wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej (min. 30 minut)

Masa serowa: Do miksera wkładamy ser twarogowy, mascarpone, mąkę, śmietanę i oba cukry. Miksujemy na niskich obrotach przez około 2 minuty do połączenia się składników. Wbijamy po jednym jajku, miksując na wolnych obrotach ok 15 sekund każde dodane jajko. Masę wylewamy na ciasteczkowy spód.

Pieczenie: Sernik wkładamy do nagrzanego piekarnika do 175°C i pieczemy przez 15 minut (cały czas ustawienie góra-dół). Następnie zmniejszamy temperaturę do 120°C i pieczemy przez 90 minut. Dzięki pieczeniu sernika dłużej, ale w niższej temperaturze jego powierzchnia będzie równa i nie popęka. Uwaga, jeżeli masa nadal wydaje się płynna możemy podpiec kolejne 10 min i koniecznie studzimy sernik w obręczy. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy przez 1-2 godziny w temperaturze pokojowej. 

Dekoracja: W garnku umieszczamy żurawinę, cukier i sok pomarańczowy. Na średnim ogniu podgrzewamy aż do zagotowania i następnie jeszcze przez ok. 4 minuty aż owoce popękają. Odstawiamy na chwilę na bok.

Do drugiego garnuszka wlewamy łyżkę wody, dodajemy żelatynę i podgrzewamy na bardzo małym ogniu. Cały czas mieszamy, żeby nie było grudek. Uwaga, żelatyny nie powinno się zagotować, bo traci właściwości żelujące. Napęczniałą żelatynę dodajemy do owoców, mieszamy i odstawiamy na chwilę do ostudzenia ok. 3 minuty. Przestudzoną polewą dekorujemy schłodzony sernik. Następnie wkładamy na całą noc do lodówki.

*Polecam także CZEKOLADOWY SERNIK Z MALINAMI

Sernik z żurawiną
Sernik z żurawiną
 

Dodaj komentarz