Sernikobrownie z wiśniami
Sernikobrownie z wiśniami

Sernikobrownie z wiśniami

Kiedy pierwszy raz wypróbowałam przepis na sernikobrownie z wiśniami byłam zauroczona. Połączenie sera, brownie i wiśni jest obłędne – nie można poprzestać na jednym kawałku. Ilekroć przyniosę ten sernik na imprezę czy do pracy znika w mgnieniu oka. A dodatkowo jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Może być ratunkiem w sytuacji, kiedy w ostatniej chwili dowiadujemy się, że przychodzą goście 🙂

Składniki na sernik:

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 200 g masła
  • 370 g cukru pudru
  • 5 jajek
  • 100 g mąki
  • 700 g twarogu potrójnie mielonego
  • cukier waniliowy lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 150 g drylowanych wiśni lub malin (mogą być mrożone)

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do przestudzenia. Masło i 220 g cukru pudru miksujemy na gładką masę. W tym czasie blaszkę 20×30 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Następnie dodajemy 3 jajka – wbijamy jedno po drugim i po każdym chwilę miksujemy. Wlewamy
roztopioną czekoladę i dalej miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę. Do blaszki wylewamy 3/4 masy czekoladowej i wyrównujemy.

W drugiej misce ucieramy ser, 150 g cukru pudru, 2 jajka oraz cukier waniliowy. Miksujemy aż masa będzie miała gładką konsystencję. Następnie wylewamy masę serową na masę czekoladową. Wierzch oblewamy resztą masy czekoladowej i układamy wiśnie.

Pieczemy przez 40-50 minut w 170ºC na termoobiegu. Studzimy w uchylonym piekarniku. Jeśli chcecie by masa z wierzchu była bardziej zakalcowata, można na pierwsze 20 minut pieczenia przykryć sernikobrownie srebrną folią.

Sernikobrownie z wiśniami
Sernikobrownie z wiśniami

Przepis został podany na forum Nigelli Lawson, a przetłumaczony przez Liskę – nieco przeze mnie zmodyfikowany.

4 comments on “Sernikobrownie z wiśniami”

Dodaj komentarz