Soczyste polędwiczki wieprzowe w szynce parmeńskiej
Soczyste polędwiczki wieprzowe w szynce parmeńskiej

Soczyste polędwiczki wieprzowe w szynce parmeńskiej.

Soczyste polędwiczki wieprzowe w szynce parmeńskiej. Podane z pure z selera i sosem z czerwonego wina, z dodatkiem blanszowanego szpinaku. Polędwiczka jest tak soczysta, że aż rozpływa się w ustach. Wspaniałe danie na uroczysty obiad, święta czy kolację dla dwojga. Potrawa nie jest trudna w przygotowaniu i zadziwiająco szybko się ją przygotowuje. Jeżeli chodzi o kolejność, to proponuję zacząć od przygotowywania polędwiczki i w czasie kiedy będzie w piekarniku najlepiej zacząć robić pure oraz sos, na koniec zostawiamy szpinak.

Składniki na 4 porcje polędwiczki wieprzowej:

  • 1 polędwiczka wieprzowa (ok 500 g)
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżeczki grubo zmielonego, kolorowego pieprzu
  • 2 łyżeczki oliwy + 1 łyżka do smażenia
  • 100 g szynki parmeńskiej, może być także szwarcwaldzka
  • garść listków szałwii

Zaczynamy od zamarynowania polędwiczek, smarujemy je sosem sojowym, musztardą i oliwą oraz doprawiamy solą i pieprzem. Całość zawijamy w szynkę parmeńską i smarujemy łyżką oliwy do smażenia. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy listki szałwii, na nich kładziemy polędwiczkę wieprzową i obsmażamy z każdej strony (całość powinna nam zająć ok 7 min).  Następnie przekładamy ją do brytfanki i pieczemy przez 16 min w piekarniku nagrzanym do 190°C. Po upieczeniu mięso wykładamy na półmisek i dajemy mu odpocząć przez 10 min (Uwaga, jeszcze go nie kroimy, dzięki temu będzie bardziej soczyste). Następnie mięso kroimy na 2 cm kawałki i podajemy na musie z selera, z sosem z czerwonego wina oraz blanszowanym szpinakiem.

Składniki na pure z selera:

  • 1/2 łyżki masła
  • 1/3 niedużej cebuli
  • 1 duży seler korzeniowy
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3 łyżki sera mascarpone
  • sól, pieprz

Najpierw kroimy warzywa w kostkę. W garnku podgrzewamy masło i dodajemy cebulę i podduszamy aż się zeszkli. Następnie dodajemy selera i krótko obsmażamy (ok 1-2 min). Wlewamy mleko, przyprawiamy solą i pieprzem i całość gotujemy bez przykrywki przez 15 min (dzięki temu seler pozostanie bardziej aromatyczny i nie zblednie). Całość miksujemy na gładki mus,na koniec dodajemy mascarpone i jeszcze raz miksujemy do połączenia składników. Pure z selera jest gotowy!

Składniki na sos z czerwonego wina:

  • 1 szklanka czerwonego wina (najlepiej półwytrawne)
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki octu winnego lub soku z cytryny
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 3 łyżki masła
  • sól, pieprz

Wszystkie składniki, poza masłem, gotujemy w garnuszku przez ok. 15 min na średnim ogniu. Do tego czasu sos powinien trochę zgęstnieć, wtedy dodajemy masło, mieszamy aż do rozpuszczenia i gotowe.

Blanszowany szpinak:

  • 4 garście szpinaku sałatkowego
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/3 ząbku czosnku

Czosnek przeciskamy przez praskę i razem ze szpinakiem umieszczamy na patelni i podgrzewamy na maśle przez 1 minutę aż listki zmiękną. Doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową i zdejmujemy z ognia.

Polędwiczki wieprzowe w szynce parmeńskiej można podać również z sałatką z roszponki, pomidorków koktajlowych, awokado i sosem winegret.

*Polecam także przepis na Polędwiczki wieprzowe w sosie czereśniowym oraz Polędwiczki w sosie grzybowym i sałatką z kaszy pęczak

Soczyste polędwiczki wieprzowe w szynce parmeńskiej
Soczyste polędwiczki wieprzowe w szynce parmeńskiej

Źródło przepisu: Kwestia Smaku – lekko przeze mnie zmodyfikowany

Dodaj komentarz