Soczysty pieczony schab (różowy w środku)
Soczysty pieczony schab (różowy w środku)

 

Soczysty pieczony schab (różowy w środku)

Soczysty pieczony schab (różowy w środku). Co roku na święta  pieczemy schab, wychodzi trochę suchy, bo przecież taki jest schab, inny nie będzie. A jednak może być! Schab pieczony z tego przepisu jest soczysty, lekko różowy w środku i na pewno zaskoczy rodzinkę na święta.

Składniki na soczysty pieczony schab:

  •  700 g schabu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego (może być świeży)
  • 1/5 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka sosu sojowego (można użyć po prostu soli)
  • pieprz
  • 1 łyżka oleju

Do moździerza (może być tez mała miska) wrzucamy paprykę, tymianek, czosnek, kmin, rozmaryn, pieprz i wszystko rozgniatamy. Mięso wsadzamy do miski oblewamy sosem sojowym (jeśli używamy soli dodajmy ją zaraz przed obsmażeniem, nie wyciągnie soków z mięsa), nacieramy mieszanką przypraw, którą przygotowaliśmy i odkładamy na bok na godzinę. Uwaga, nie wkładamy go do lodówki, ma stać w temperaturze pokojowej, dzięki temu mięso będzie piekło się równomiernie.

Następnie rozgrzewamy łyżkę oleju na patelni i krótko obsmażamy mięso z każdej ze stron ok. 2 minuty na stronę. Ma się lekko przyrumienić, dzięki temu powstanie smaczna skórka, chroniąca przed wyciekaniem soków oraz uzyskamy głęboki smak pieczonego schabu.

Obsmażony schab obkładamy listkami laurowymi i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 100°C (ustawienie piekarnika góra-dół). Pieczemy przez ok. 1,5 godziny aż mięso uzyska temperaturę 63-65 stopni.

Ja zwykle nakłuwam mięso w 1 miejscu i sprawdzam jego temperaturę, jeśli nie macie termometru, musicie kawałek odkroić. To właśnie dzięki długiemu pieczeniu w niskiej temperaturze pieczony schab jest różowy i soczysty. Kiedy schab jest już upieczony, wyjmujemy go z piekarnika i dajemy mu odpocząć. Uwaga nie kroimy od razu, żeby soki nie wyciekły.

*Polecam także POLICZKI WOŁOWE WOLNO GOTOWANE Z KASZĄ GRYCZANĄ I KARMELIZOWANĄ MARCHEWKĄ

Soczysty pieczony schab
Soczysty pieczony schab
Soczysty pieczony schab
Soczysty pieczony schab

3 comments on “Soczysty pieczony schab (różowy w środku)”

  1. Przyprawy delikatnie zmieniłam według własnych upodobań ale przepis na prawdę godny polecenia, schab wyszedł soczysty zupełnie jak opisany i był przepyszny, POLECAM WSZYSTKIM!:)

  2. A w czym pieczemy? Naczynie żaroodporne z pokrywką czy bez? Czy na bleszce? Czy ją smarować? Super przepis ale tego mi tu brakuje.

Dodaj komentarz