piernikowe muffinki
Piernikowe muffinki

Ekspresowy przepis na świąteczne piernikowe muffinki.

Piernikowe muffinki. Przygotowanie ich to naprawdę 15 minut, a smak i aromat dorównuje niejednemu piernikowi. Moim zdaniem są nawet lepsze, ponieważ są bardziej wilgotne, lżejsze i delikatniejsze niż piernik. Pomysł na bardziej nowoczesny wypiek świąteczny zaczerpnęłam od Nigelli Lawson z „Feast”.

Składniki na 12 sztuk świątecznych muffinek:

  • 1 i 2/3 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonych/utłuczonych goździków
  • 1 duże jajko
  • 2/3 szklanki brązowego cukru (dałam troszkę mniej)
  • 3/4 szklanki mleka (co najmniej 2%)
  • 1/4 łyżeczki octu balsamicznego (vinegar)
  • 6-7 łyżek oleju
  • 6-7 łyżek miodu (oryginalnie w przepisie są 4 łyżki syropu kukurydzianego i 4 łyżki melasy)

W jednej misce mieszamy suche składniki, w drugiej mokre. Suche wsypujemy do mokrych i mieszamy do połączenia obu mas. Do brytfanki wkładamy papilotki i napełniamy ciastem do ok. 2/3 wysokości. Uwaga rosną dość spore więc nie radzę napełniać ich do końca.

Piekarnik nagrzewamy do 180°C, pieczemy na termoobiegu przez 15 minut. Najlepsze są jeszcze ciepłe, po prostu rozpływają się w ustach.

4 comments on “Świąteczne piernikowe muffinki”

Dodaj komentarz