Tatar ze śledzia
Tatar ze śledzia

Tatar ze śledzia.

Tatar ze śledzia. Święta zbliżają się wielkimi krokami, jeśli i Wy szykujecie już jadłospis na Wigilię, to polecam dodać tę pozycję. Jest rewelacyjny i ma wyrazisty smak.  Co ważne można go zrobić nawet w dniu Wigilii! Warto zaskoczyć gości nieco innym podaniem tej ryby np. w małych miseczkach.

Składniki na tatar ze śledzia:

  • 500 g śledzi matias
  • 2 duże ogórki kiszone
  • 1 cebula
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 4 łyżki octu
  • 4 łyżki oleju
  • pieprz
  • opcjonalnie: szczypta chilli do ozdoby

Zaczynamy od namoczenia śledzi w wodzie. Zmieniamy wodę co godzinę 3 razy, żeby wypłukać zbyt dużą ilość soli.

Cebulę, ogórki oraz śledzie siekamy w drobną kostkę. Następnie dodajemy musztardę, ocet i olej. Doprawiamy pieprzem do smaku i mieszamy. Przedkładamy do pojemnika i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny.

Ja udekorowałam tatar odrobiną chilli i kilkoma kiełkami. W tamtym roku rodzinka była zachwycona i mam zamiar to powtórzyć.

*Polecam także NAJLEPSZE ŚLEDZIE W OCCIE

Tatar ze śledzia
Tatar ze śledzia
Tatar ze śledzia
Śledzie

Dodaj komentarz