Tort czekoladowo-orzechowy
Tort czekoladowo-orzechowy

Tort czekoladowo-orzechowy z Nutellą

Tort czekoladowo-orzechowy z Nutellą. W związku z tym, że w tym tygodniu blog Lady housewife świętuje swoje pierwsze urodziny, postanowiłam podać przepis na wyjątkowy tort.

Robi furorę na każdym przyjęciu, na którym się pojawi. Jest po prostu idealny, ma w sobie wszystkie grzeszne składniki czyli czekoladę, nutellę i bezę! Co więcej przekonuje do siebie nawet tych, którzy nie przepadają za bezą. Po prostu musicie go spróbować! Jest wart każdej minuty spędzonej na jego przygotowaniu! Najlepiej podzielić pracę na 2 dni, jednego upiec bezę i posiekać orzechy, a drugiego przygotować krem i złożyć tort.

Składniki na orzechowe blaty bezowe:

  • 6 białek
  • 1 i 1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków (lepiej się rozpuszcza)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 i 1/3 szklanki tartych orzechów
  • 30 g startej gorzkiej czekolady

Białka ubijamy w mikserze, aż powstaną tzw. soft peaks czyli kiedy piana tworzy miękkie wierzchołki. Wtedy zaczynamy dosypywać cukier, stopniowo łyżka po łyżce, następnie mieszamy i znów dosypujemy. Uwaga, bardzo ważne by robić to stopniowo, bo wtedy cukier ma szansę się rozpuścić i beza nie będzie ciekła czy karmelizowała się podczas pieczenia!

W międzyczasie od tortownicy o średnicy 22 cm odrysowujemy i wycinamy  3 równe okręgi na papierze do pieczenia (jeśli macie 3 tortownice, najlepiej wykleić je papierem i piec w tortownicach, wtedy blaty wychodzą bardziej równe). Nagrzewamy piekarnik do 150°C Stopni. Kiedy wmieszamy już cały cukier, dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej i jeszcze chwilę miksujemy.

Na koniec dodajemy tarte orzechy, startą czekoladę i delikatnie mieszamy szpatkułką. Uwaga nie mikserem, żeby cała beza nie opadła! Wymieszaną masę wykładamy na przygotowane okręgi.

Pieczemy wszystkie blaty jednocześnie przez 1 h 15 min w 150°C stopniach na termoobiegu. Studzimy w uchylonym piekarniku co najmniej 2 h, najlepiej całą noc.

Składniki na krem z nutelli:

  • 400 g serka mascarpone
  • 350 g nutelli
  • 100 g mleczej czekolady
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów laskowych

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostudzenia. W mikserze mieszamy mascarpone i nutellę. Następnie dodajemy przestudzoną czekoladę i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Na koniec mieszamy krem z posiekanymi orzechami, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok. 20-30 min, żeby trochę zgęstniał.

Składanie tortu czekoladowo-orzechowego: W tortownicy układamy na zmianę blat bezowy, krem i znów blat bezowy i tak do wykończenia. Wierzch wyrównujemy kremem (pozostały krem zostawiamy w lodówce) i wstawiamy tort do lodówki na 15-20 min. Następnie zdejmujemy obręcz, przekładamy tort na paterę i smarujemy boki resztą kremu. Znow wkładamy do lodówki na 1-2 h.

Polewa czekoladowa do ozdobienia tortu:

  • 70 g gorzkiej czekolady
  • 70 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżeczka golden syropu (można zastąpić miodem, ale wtedy polewa nie będzie się tak błyszczeć)
  • ***2/3 szklanki posiekanych orzechów, ewentualnie pokruszonych wafelków do lodów do ozdobienia boków

W garnuszku podgrzewamy śmietanę i golden syrop aż do wrzenia. Zdejmujemy z kuchenki i dodajemy połamana czekoladę, mieszamy aż się rozpuści. Wkładamy do lodówki, kiedy zacznie gęstnieć polewamy nią tort. Boki obsypujemy posiekanymi orzechami czy wafelkami i gotowe! Tort czekoladowo-orzechowy podajemy schłodzony.

*Polecam także tort: Potrójnie czekoladowe ciasto musowe

Tort czekoladowy
Tort czekoladowy
Tort czekoladowo-orzechowy
Tort czekoladowo-orzechowy

2 comments on “Tort czekoladowo-orzechowy z Nutellą”

  1. Tort jest niesamowity. Lekki dzięki bezie i jednocześnie przepysznie czekoladowy. Idealny na poprawę nastroju w zimowe wieczory 😉

Dodaj komentarz