Wilgotny piernik na Boże Narodzenie
Wilgotny piernik na Boże Narodzenie

 Wilgotny piernik na Boże Narodzenie

Wilgotny piernik na Boże Narodzenie. Co więcej jest także bardzo szybki w przygotowaniu. Polecam, szczególnie dla tych, którzy są bardzo zabiegani, ale chcą przygotować coś pysznego. Najlepiej upiec go 3-5 dni przed świętami, ale będzie smaczny również jeśli upieczemy go tego samego dnia.

Składniki na wilgotny piernik:
Piernik nie jest wysoki ok. 6 cm* – Piekłam w foremce 11 x 30 cm

  • 140 g mąki pszennej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki przypraw korzennych do piernika
  • 100 g drobnego cukru
  • 1 jajko
  • 125 ml mleka
  • 60 g masła
  • 120 g miodu
  • 1 łyżka ciemnego kakao

W misce mieszamy mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i przyprawy. W oddzielnym naczyniu roztrzepujemy jajko, dodajemy mleko, a na koniec cukier. W rondelku rozpuszczamy masło z miodem. Uwaga! Ważne, żeby nie zagotować, masło ma się jedynie rozpuścić w miodzie. Gorące masło z miodem przelewamy do mąki i reszty suchych produktów. Całość krótko miksujemy do połączenia składników.

Ciasto przelewamy do natłuszczonej i oprószonej mąką foremki 11 x 30 cm. Pieczemy w 180ºC przez ok. 50 minut. Studzimy najpierw w foremce, później najlepiej wyjąć ciasto na kratkę.

*Jeżeli chcecie, żeby piernik był nieco wyższy proponuję zrobić z 1,5 porcji i piec ok. 10 min dłużej, przed wyjęciem z piekarnika trzeba sprawdzić czy nie ma zakalca.

Składniki na polewę czekoladową:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 40 g masła

W garnku roztapiamy masło i dodajemy posiekaną czekoladę. Zdejmujemy z ognia i mieszamy aż do otrzymania gładkiej masy. Polewę czekoladową studzimy przez ok. 5-10 min i polewamy nią piernik zanim zgęstnieje.

**Opcjonalnie: do dekoracji można użyć posiekanych orzechów włoskich.

***Polecam także przepis na Sernik piernikowy na Boże Narodzenie oraz Świąteczne piernikowe muffinki

Źródło przepisu – The Australian Women’s Weekly”. (przetłumaczone przez Dorotus) i oczywiście lekko zmodyfikowany przeze mnie

Dodaj komentarz