Szaszłyki z kurczakiem i ananasem w marynacie z piwa
Szaszłyki z kurczakiem i ananasem w marynacie z piwa

Szaszłyki z kurczakiem i ananasem w marynacie z piwa

Szaszłyki z kurczakiem i ananasem w marynacie z piwa. Pogoda nas nie rozpieszcza, ale udało nam się rozpocząć sezon grillowy! Co  prawda popołudniu bardziej przydał się parasol koc i kubek herbaty, ale jedzonko było pyszne. Mój patent na szaszłyki z kurczaka to użycie udek z kurczaka bez kości i skóry. Dzięki temu mięso jest mega soczyste, są one coraz bardziej popularne więc bez problemu znajdziecie je w pobliskim mięsnym.

Składniki na 4 szaszłyki z kurczaka:

  • 500 g udek z kurczaka bez kości i skóry
  • 3 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżki miodu
  • 1/4 szklanki piwa porter np. Żywiec (lub innego ciemnego piwa)
  • 1/3 łyżki musztardy francuskiej
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1/3 małego ananasa
  • do posypania świeża kolendra lub pietruszka

Marynowanie: W misce mieszamy miód, piwo, musztardę, sos sojowy i ostrą paprykę. (Uwaga, unikajcie misek aluminiowych, ponieważ reagują z kwasami zawartymi w marynacie.) Przeciskamy czosnek przez praskę i dodajemy do pozostałych składników. Jeszcze raz mieszamy.

Następnie myjemy kurczaka i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy w dużą kostkę i wkładamy do miski. Obtaczamy kawałki kurczaka tak by były w całości pokryte marynatą. Odstawiamy do lodówki na min. 40 minut (najlepiej 2h).

Składnie: Mięso w marynacie wyjmujemy z lodówki min. 15 minut przed grillowaniem i odstawiamy na blat by nabrało temperatury pokojowej. Uwaga, marynata będzie nam później potrzebna.  W tym czasie kroimy ananasa w kostkę, a raczej coś co choć trochę przypomina ją kształtem 🙂 Na przemian nadziewamy kurczaka i ananasa na patyczki.

Grillowanie: Szaszłyki grillujemy przez ok. 12-15 minut. Co 2 minuty smarujemy je marynatą i obkręcamy. Uwierzcie mi warto się potrudzić dla rezultatu. Na koniec posypujemy świeżą kolendrą i zajadamy.

*Pieczenie: Szaszłyki z kurczaka można też przygotować w domu. Wtedy pieczemy je przez 20 minut w 185°C (ustawienie grill lub termoobieg z grzaniem górnym). Smarujemy marynatą co 5 minut i obracamy.

*Polecam także przepis na PIKANTNE SZASZŁYKI Z KURCZAKA W SOSIE SATAY

Szaszłyki z kurczakiem i ananasem w marynacie z piwa
Szaszłyki z kurczakiem i ananasem w marynacie z piwa
Szaszłyki z kurczakiem i ananasem w marynacie z piwa
Szaszłyki z kurczakiem i ananasem w marynacie z piwa

1 comment on “Szaszłyki z kurczakiem i ananasem w marynacie z piwa”

Dodaj komentarz