Donuts czyli przepis na pączki z dziurką
Donuts czyli przepis na pączki z dziurką

Donuts inaczej zwane pączkami z dziurką lub oponkami. 

Donuts (doughnuts) czyli pączki z dziurką. Bardzo popularne w USA, u nas też coraz częściej można je dostać. Chociaż te kupne zwykle są za słodkie i nie mogę zjeść nawet pół. Już od dawna chciałam je zrobić w domu, ale nie mogłam się zebrać. Teraz najwyższy czas, bo niedługo tłusty czwartek. Jestem fanką pączków, ale jestem też wybredna. Te są w sam raz na 3 kęsy, a do tego mięciutkie i puchate. 

Składniki na pączki z dziurką ok. 20-25 sztuk:

  • 500 g mąki pszennej
  • 12 g suchych drożdży 
  • 60 g cukru
  • cukier waniliowy
  • 260 ml mleka
  • 3 żółtka
  • 1 duże jajko
  • 65 g masła
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżki spirytusu (opcjonalnie rumu, wódki)

Dodatkowo:

  • olej do smażenia
  • lukier do dekoracji (1 szklanka cukru pudru, 3 łyżki gorącej wody)
  • barwnik spożywczy

Ciasto: Masło podgrzewamy w małym garnuszku i odstawiamy na 7 minut do ostudzenia. Pozostałe składniki mieszamy w misie miksera. Na koniec dodajemy roztopione masło i wyrabiamy ciasto by było miękkie i elastyczne. Ja zwykle wyrabiam je w mikserze końcówką z hakiem. Jeśli nie macie to ugniatamy ręcznie przez ok. 10-12 minut. Wyrobione ciasto formujemy w kulę i wkładamy do oprószonej mąką miski. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości ok. 1,5 godziny. 

Formowanie donuts: Kiedy ciasto wyrośnie, wykładamy je na posypany mąką blat. Wałkujemy na grubość ok. 1,5 cm i szklanką bądź okrągłą foremką o średnicy 7 cm wykrawamy kółka. Nastepnie mniejsza foremką lub kieliszkiem (u mnie średnica 2,5 cm) wykrawamy dziurki w środku. Uformowane pączki odkładamy na posypany mąką blat do ponownego wyrośnięcia ok. 25-30 minut. 

Smażenie: Do garnka wlewamy olej do takiej wysokości by oponki swobodnie w nim pływały i nie dotykały dna. Tłuszcz nagrzewamy do 175ºC i smażymy donuts po kilka minut z każdej strony na złoty kolor. Usmażone wyławiamy cedzakiem i odkładamy na kratkę lub na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi. Dzięki temu odsączymy je z nadmiaru tłuszczu. 

Uwaga, ja używam termometru cukierniczego, wtedy efekt murowany. Jeżeli nie macie termometru, to oderwijcie kawałek ciasta i wrzućcie na rozgrzany olej. Powinien zarumienić się w ciągu 1 minuty, wtedy tłuszcz ma odpowiednią temperaturę.

Lukrowanie: Donuts lukrujemy gdy są jeszcze ciepłe! Natomiast gdy chcecie posypać je tylko cukrem pudrem, wtedy robimy to zaraz przed podaniem. By zrobić lukier mieszamy cukier puder z kilkoma 2-3 łyżkami gorącej wody, barwnikiem i polewamy nim oponki.

Polecam też przepis na domowe pączki, znajdziecie tam tez garść porad i obalenie kilku pączkowych mitów. 

Donuts czyli przepis na pączki z dziurką
Donuts czyli przepis na pączki z dziurką
Donuts czyli przepis na pączki z dziurką
Donuts czyli przepis na pączki z dziurką
Donuts czyli przepis na pączki z dziurką
Donuts czyli przepis na pączki z dziurką

2 comments on “Donuts czyli przepis na pączki z dziurką.”

Dodaj komentarz