Mini pączki czyli pączusie
Mini pączki czyli pączusie

Mini pączki czyli pączusie

Mini pączki czyli pączusie. Zbliża się tłusty czwartek więc postanowiłam coś od czego jetem uzależniona. Z tego przepisu pączki wychodzą naprawdę idealne! Ale najpierw kilka słów o genezie tego święta. Historia Tłustego Czwartku sięga starożytności, świętowano wtedy odejście zimy i początek wiosny. Jedzono tłuste potrawy, szczególnie mięsne, zapijano winem, a zagryzkę stanowił pączek. Był to jednak zupełnie inny pączek niż jemy dziś, starożytne pączki robiono z ciasta chlebowego, a nadziewano słoniną.

W kalendarzu chrześcijańskim Tłusty Czwartek to dzień, który zaczyna ostatni tydzień karnawału. (ostatni czwartek przed Środą Popielcową). Cały okres nazywano kiedyś zapustami bądź mięsopustami, ponieważ mięso przestawało później gościć na stołach. Dawniej obchodzono go bardzo hucznie, nasilały się zabawy i obżarstwo, które powinny skończyć się w Środę Popielcową – wtedy właśnie zaczynał się Wielki Post.

Aż do XVI wieku w tłusty czwartek jedzono mięsa, pito wódkę i jedzono pączki wytrawne z mięsem w środku, tak jak w starożytnym Rzymie. Dopiero później zawitał do Polski zwyczaj jedzenia słodkich pączków z orzeszkiem lub migdałem w środku.

Składniki na kopiastą miskę mini pączków:

  • 500 g mąki pszennej chlebowej (typ 750) – może tez być mąka pszenna 550
  • 1 szklanka mleka
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • 50 g drobnego cukru
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka spirytusu
  • sok z połowy cytryny
  • 10 g suchych drożdży (20 g świeżych)
  • cukier puder i wrząca woda – na lukier
  • olej lub inny tłuszcz do smażenia (najlepszy jest smalec – 3 kostki)

Przesiewamy mąkę i mieszamy ją z drożdżami (jeżeli używamy świeżych musimy najpierw zrobić rozczyn). Dodajemy resztę składników i wyrabiamy przez kilka minut, najlepiej robić to hakiem do ciasta drożdżowego. Ważne, nie dosypujemy mąki podczas wyrabiania. Ciasto ma być gładkie, miękkie, lekko klejące i rzadsze niż tradycyjne drożdżowe. Pod koniec wyrabiania dodajemy olej. Następnie z ciasta formujemy kulkę i wkładamy do miski oprószonej mąką. Całość przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.

Po tym czasie ciasto wałkujemy na grubość 1-1,3 cm. Najlepiej robić to na silikonowej macie, wtedy nie trzeba dodatkowo podsypywać mąką. Pączusie wykrawamy foremką o średnicy 3 cm i odkładamy na silikonową matę (bądź oprószony mąką blat) do ponownego wyrośnięcia ok. 10-13 min. Przed smażeniem będą wyglądały płasko, ale nie martwcie się, mini pączki nabierają kształtu dopiero w trakcie smażenia.

Pączusie smażymy na złoty kolor w tłuszczu rozgrzanym do 175ºC. Ważne by cały czas utrzymywać temperaturę, w niższej będą za bardzo nasiąkały tłuszczem, wyższa sprawi, że będą zbyt szybko robiły się ciemne, a w środku będą surowe. Można je smażyć tak jak tradycyjne czyli obracając gdy są już rumiane z jednej strony. Inna metoda to przykrycie ich pokrywką mniejsza od średnicy garnka, tak by całe były zanurzone w tłuszczu.

Lukrujemy je w całości gdy są jeszcze ciepłe, dzięki temu lukier w miseczce tak szybko nie zasycha.

Składniki na lukier:

  • 4-5 łyżek gorącej wody
  • szklanka cukru pudru

Cukier puder ucieramy z wodą na gładką masę. Wodę dodajemy sukcesywnie dzięki temu mamy wpływ na gęstość lukru – pączusie najłatwiej obtaczać w rzadszym lukrze.

Mini pączki czyli pączusie
Mini pączki czyli pączusie

Źródła – historia Tłustego Czwartku:
http://www.sofijon.pl/module/article/one/168
http://historia.org.pl/2011/03/03/552/
Kuchowicz Z., Obyczaje staropolskie XVII-XVIII wieku, Łódź 1975.
Przepis pochodzi od Dorotus.

5 comments on “Mini pączki czyli pączusie”

Dodaj komentarz