Najlepsze racuchy z jabłkami
Najlepsze racuchy z jabłkami

Najlepsze racuchy z jabłkami

Najlepsze racuchy z jabłkami. Dziś proponuję delikatne i rozpływające się w ustach racuchy z jabłkami. Szybki i łatwy przepis sprawdzi się na wiosenny obiad. A dla tych którzy nie trzymają diety może być też kolacją:)  Czy wiedzieliście, że racuchy to tradycyjna polska potrawa? Najczęściej robimy je z dodatkiem jabłek, choć zdarzają się wariacje z rabarbarem, śliwkami czy nawet bananami lub bakaliami.

Składniki na racuchy z jabłkami:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżka oleju do ciasta + olej do smażenia
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2-3 średnie jabłka

Mieszamy w mikserze składniki na ciasto. Masa w konsystencji powinna przypominać gęstą śmietanę. Następnie obieramy jabłka, kroimy w kostkę i dodajemy do ciasta. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy racuchy na złoty kolor. Podajemy je ze śmietaną lub posypane cukrem pudrem.

*Polecam także przepis na Proste placki z cukinii

Źródło przepisu: mojekuchennezapiski.blogspot

1 comment on “Najlepsze racuchy z jabłkami”

Dodaj komentarz