Tzatziki sos
Tzatziki sos

Tzatziki czyli sławny grecki sos na bazie jogurtu i ogórków

Tzatziki czyli sławny grecki sos na bazie jogurtu, ogórków, czosnku, oliwy i ziół. W ten weekend przymierzam się do ostatnich podrygów grillowych, a nie mam za dużo czasu na przygotowania więc ten sos to najlepsza opcja.

Do czego podaję sos tzatziki?

  • do grillowanego mięsa np. drobiu, szaszłyków czy koft
  • jako sos do hamburgerów
  • jako dip do chlebka pita (jak w Grecji), krakersów
  • do wegetariańskich kotlecików np. z cieciorki (falafel) czy sera halloumi

Składniki:

  • 400 g gęstego jogurtu typu greckiego. (Uwaga, to on odpowiada za konsystencję sosu więc nie zmieniamy go na inny)
  • 160 g ogórków sałatkowych
  • 40 ml oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 2/3 łyżki octu winnego
  • 6 g świeżego koperku (można użyć także mięty)
  • sól, pieprz

Najważniejsza rzecz to świeże produkty (nie suszone) i odpowiedni jogurt. To one odpowiadają za smak, a przy tak prostym dipie jest to kluczowe.

Jeżeli ogórki mają dużo pestek, to trzeba je wykroić. Następnie ścieramy je na tarce o dużych oczkach. Solimy i odstawiamy na 7 min, żeby sól wyciągnęła nadmiar wody. Odsączamy i wkładamy do miski.

W między czasie siekamy koperek, czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do ogórków. Dolewamy pozostałe składniki tj. jogurt, ocet, oliwę. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku. wstawiamy do lodówki na ok. 20 min, żeby dip się chłodził, a smaki przegryzały.

Tzatziki sos
Tzatziki sos
Tzatziki sos
Tzatziki sos

2 comments on “Tzatziki czyli sławny grecki sos na bazie jogurtu”

Dodaj komentarz