Uszka z mięsem z rosołu
Uszka z mięsem z rosołu

Uszka z mięsem z rosołu jako dodatek do zupy

Uszka z mięsem z rosołu to druga część cyklu „gotuj sprytnie”. Dziś propozycja co zrobić z mięsem z rosołu czyli uszka – powiecie, że sztampowe. Ale z oceną poczekajcie na dalszy ciąg – pierożki w wersji orientalnej z marchewką i mięsem, a do tego pływają w nieźle doprawionym rosole. Moja teściowa była nieźle zaskoczona, a chrześniaki niejadki prosiły o dokładkę!

Składniki na orientalny farsz z mięsa z rosołu:

  • 300 g mięsa z rosołu (u mnie kaczka, ale robiłam też z wołowiny i kurczaka)
  • 3 średnie marchewki z rosołu
  • 1,5 cm świeżego imbiru
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • *opcjonalnie posiekana 1/3 pęczka kolendry
  • sól, pieprz

Przepis na uszka ok. 40 sztuk:

  • 250 g mąki
  • 1 żółtko
  • 125 ml gorącej wody
  • 1/4 łyżki oleju
  • sól

Orientalny rosół z tego przepisu (klik) – można też doprawić w ten sposób klasyczny rosół.

Uszka: Zagotowujemy wodę, odmierzamy pół szklanki i na chwilę odstawiamy. Przesiewamy mąkę i sól na stolnicę. Robimy wgłębienie, do którego stopniowo wlewamy wodę i zagniatamy. Dodajemy żółtko, olej i dalej zagniatamy przez około 7 minut. Następnie ciasto zawijamy w folię i odstawiamy na 30 minut. W tym czasie zabieramy się za farsz.

Farsz: Mięso obieramy ze skóry i kości, a następnie siekamy. Ugotowaną marchewkę z rosołu rozgniatamy widelcem na papkę. W misce mieszamy mięso z marchewką. Całość można też zmielić w maszynce. Następnie doprawiamy farsz: drobno posiekanym imbirem, kolendrą, solą, pieprzem, ostrą papryką i sosem sojowym. 

Wycinanie i klejenie uszek: Ciasto dzielimy na 4 części i kolejno rozwałkowujemy je na cienki placek ok. 2 mm. W razie potrzeby podsypujemy stolnice mąką. Kieliszkiem o średnicy ok. 4 cm wycinamy kółka i na środek nakładamy po 1/2 łyżeczki farszu. Lepimy na początku tak jak pierogi tj. składamy na pół i zlepiamy brzegi. Następnie sklejamy oba końce pierożka, a górną część lekko wywijamy. 

Gotowanie: W dużym garnku gotujemy osoloną wodę. Kiedy zacznie wrzeć wrzucamy pierwszą partię uszek ok. 15 sztuk. Zmniejszamy ogień do średniego. Kiedy pierożki wypłyną na powierzchnię gotujemy jeszcze przez ok. 1 minutę. Uwaga, długość gotowania zależy od grubości ciasta. Dlatego najlepiej testowo od razu spróbować jednego 🙂 Uszka wyławiamy łyżką cedzakową na talerz i układamy obok siebie, żeby się nie posklejały. Podajemy w gorącym rosole, można ozdobić świeżą kolendrą. 

Uwaga, uszka możemy przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce w plastikowym pojemniku nawet przez 4 dni lub zamrozić. 

Przepis na rosół z kaczki z orientalną nutą znajdziecie tutaj

Uszka z mięsem z rosołu
Uszka z mięsem z rosołu
Uszka z mięsem z rosołu
Uszka z mięsem z rosołu

1 comment on “Uszka z mięsem z rosołu czyli gotuj sprytnie cz.2”

Dodaj komentarz