Wegańskie placki owsiane z bananem
Wegańskie placki owsiane z bananem

Wegańskie placki owsiane

Wegańskie placki owsiane na zdrowe śniadanie. Przygotowanie zajmie Wam maksymalnie 15 minut! Są banalnie proste i aż się proszą by zrobić je w najbliższy poranek. Placuszki można zabrać także do pracy czy szkoły jako zdrową przekąskę. Są bez dodatku jajek, a żeby były bardziej uniwersalne poniżej także kilka porad czym zastąpić jajko.

Jedno jajko można zastąpić:

  • 1 łyżka nasion chia i 5 łyżek wody (mieszamy i czekamy aż masa się zetnie)
  • 1 łyżka mielonego siemienia i 3 łyżki wody (mieszamy i czekamy aż masa się zetnie)
  • 1/3 szklanki rozgniecionego banana
  • 1/3 szklanki musu jabłkowego
  • 1/3 szklanki puree z batatów, ziemniaków, dyni Hokkaido (MUS Z DYNI (PUREE Z DYNI)
  • 3 łyżki masła orzechowego

Składniki na 12 wegańskich placuszków:

  • 1 duży banan
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • 1 łyżka nasion siemienia lnianego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Do kielicha blendera wrzucamy wszystkie składniki i miksujemy na gładką masę. Powinna być dość gęsta.

Na rozgrzaną patelnię wylewamy porcje ciasta chochelką i formujemy placuszki. Smażymy aż spód się zarumieni i przewracamy na drugą stronę. Ok. 2 minut z każdej strony. Jednocześnie smażyłam ok. 4-5 placuszków.

Podajemy z: owocami, dżemem, miodem (ten ostatni jeśli nie muszą być wegańskie).
Ja podałam z dodatkowym bananem i miodem.

Polecam także przepis na OWSIANKA TRUSKAWKOWA Z OWOCAMI I NASIONAMI CHIA
*Przepis na placuszki od Little Hungry Lady

Wegańskie placki owsiane z bananem
Wegańskie placki owsiane z bananem
Wegańskie placki owsiane z bananem
Wegańskie placki owsiane z bananem

1 comment on “Wegańskie placki owsiane z bananem”

Dodaj komentarz