Consomme
Consomme

Consomme co to jest i czym różni się od bulionu czy rosołu?

Kilkakrotnie napotkałam w różnych przepisach na to słowo – co to takiego?

  • Consomme wywodzi się z kuchni francuskiej, jest to klarowany i bogaty w smaku warzywno-miesny wywar. Klaruje się go surowym mięsem mielonym i białkami jaj. Dzięki temu tłuszcz oraz osad zbierają się na górze i łatwo można go oczyszcić.
  • Rosół to złocisty wywar z mięsa, kości i warzyw (może też być przygotowany z owoców morza). Służy jako baza do zup i sosów. Nie jest tak przejrzysty jak consomme.
  • Bulion to bardziej skondensowana wersja rosołu. Aby go przyrządzić dodajemy mniej wody niż w rosole w czasie jego gotowania. Ciekawe, że w XIX wieku znaczenie rosołu i bulionu było odwrotne. W użyciu potocznym oba słowa są stosowane wymiennie.

*Polecam także Jak i ile gotować jajka? oraz Jak zrobić rozczyn z drożdży?

Dodaj komentarz