Czym różni się soda od proszku do pieczenia?
Czym różni się soda od proszku do pieczenia?

Czym różni się soda od proszku do pieczenia?

Czym różni się soda od proszku do pieczenia? W pieczeniu oba produkty mają włąsciwości spulchniające i pomagają w wyrastaniu wypieków. Ciasta rosną dzięki reakcji zasadowego wodorowęglanu sodu z kwasem, z której wytwarzają się pęcherzyki dwutlenku węgla.

Soda oczyszczona to głównie wodorowęglan sodu (węglan sodu). Do wspomnianej reakcji brakuje nam więc kwasu, aby ciasto lepiej wyrosło do wypieków z sodą należy dodać coś kwaśnego np. sok z cytryny, ocet, mleko, śmietankę czy maślankę. Soda wchodzi w reakcję z kwasem od razu po połączeniu w środowisku wodnym, dlatego ciasta z jej dodatkiem powinny być pieczone od razu po zmieszaniu. Sody używa się zazwyczaj do szybkich wypieków, najlepiej wchodzi w reakcje w wysokich temperaturach 200-220°C. Na wypiekach z dodatkiem sody często pojawiają się pęknięcia na środku bądź charakterystyczna górka. Dzieje się tak, ponieważ soda działa bardzo szybko na początku pieczenia, podczas gdy wierzch ciasta nie zdążył jeszcze się podpiec. Soda jest na pewno zdrowsza niż proszek do pieczenia, ale ma gorzkawy posmak, który często można wyczuć w wypiekach.

Proszek do pieczenia składa się z sody, regulatorów kwasowości (dlatego w tym wypadku nie potrzebujemy już kwasu do wyrośnięcia) i mąki ziemniaczanej, dzięki której proszek nie zbryla się. Proszek do pieczenia działa przez cały czas pieczenia w piekarniku, dzięki czemu ciasto rośnie bardziej równomiernie. Wypieki z proszkiem do pieczenia wchodzą w reakcję już w 160-180°C.

Proszek do pieczenia można więc zastąpić sodą, proporcja to:
1 porcja sody to 2-3 razy więcej proszku do pieczenia.

Nie można również zapomnieć, że do wypieków z sodą trzeba dodać coś kwaśnego.
W niektórych przepisach do ciast dodajemy obu składników. Są to wypieki, które mają dość dużo składników, są ciężkie np. z owocami. najpierw podnosi je soda, a później zaczyna działać proszek do pieczenia.

*Polecam także Jak i ile gotować jajka?

Źródła:
http://www.wizaz.pl
http://forum.gazeta.pl
http://www.grupy.senior.pl
http://tancekuchenne.blogspot.com

10 comments on “Czym różni się soda od proszku do pieczenia?”

    • czy zastanawiasz się ile dodac proszku do pieczenia? Podaj proszę bardziej szczegółowo, ile mąki i cukru masz w przepisie?

  1. Soda oczyszczona to wodorowęglan sodu (kwaśny węglan sodu) tylko i wyłącznie! A nie żrący wodorotlenek sodu (tzw. soda kaustyczna).

  2. no schrzanilam babke co tu dużo mowic jestem w DE i nie mogłam nigdzie sody znaleźć a przepis tutaj na wp babka maślano-limomnkowa wymagala dodania sody zebym prędzej ten artykul znalazła czym się rozni to bym na pewno jej nie upiekla po prostu nic nie urosła tak jak wlalam ciasto tak się upieklo ale zbite–szkoda tych limonek i 1 ks masla no i jajek
    ale coz człowiek uczy się na bledach

Dodaj komentarz