Domowe masło orzechowe
Domowe masło orzechowe

Domowe masło orzechowe w 15 min

Czy to możliwe? Pewnie! Wystarczą orzeszki ziemne, blender i chwila czasu by delektować się tym przysmakiem. Polecam na kanapki, do sernika, można tez przyrządzić z nim ciasteczka (przepis tutaj).

Czy wiecie skąd wzięło się masło orzechowe? W XIX wieku amerykański lekarz John Harvey Kellogg, który był czynnym obrońcom wegetarianizmu, chciał rozprzestrzenić idę śniadania bez mięsa. Wynalazł nie tylko masło orzechowe, ale także płatki kukurydziane. Do tej pory istnieje firma sygnowana jego nazwiskiem.

Składniki na domowe masło orzechowe:

  • 300 g solonych orzeszków ziemnych

Jeśli nie macie pod ręką solonych orzeszków, trzeba dodać trochę soli do smaku.

*Orzeszki wrzucamy do blendera i miksujemy przez ok. 12 minut. Stopniowo po zmieleniu masa będzie stawała się coraz bardziej oleista, a kawałki orzechów będą powoli znikać, miksujemy aż powstanie gładka masa. Uwaga, jeżeli blender zacznie się nagrzewać, dajemy mu chwilę odpocząć i znów miksujemy. Gotowe masło orzechowe przekładamy do słoika, zakręcone może stać nawet miesiąc w lodówce. Przed użyciem trzeba będzie tylko je przemieszać.

Jak zrobić masło orzechowe w domu?
Jak zrobić masło orzechowe w domu?

 

*Uwaga, jeśli chcecie nadać masłu więcej aromatu, można najpierw podpiec orzeszki w piekarniku. Układamy je na papierze do pieczenia i podpiekamy 8-10 min w 170ºC. Ale to dłuższa metoda. Bez podpiekania też jest pyszne i jeszcze nikt w rodzinie się nie zorientował 😉

Domowe maslo orzechowe w 15 minut
Domowe maslo orzechowe w 15 minut

Dodaj komentarz