Zdjęcie pochodzi z wiadomosci.wp.pl
Zdjęcie pochodzi z wiadomosci.wp.pl

Historia ziemniaka

Historia ziemniaka. To jedno z najpopularniejszych warzyw w polskich domach. Przeciętny mieszkaniec Ziemi zjada ok. 33 kilogramów ziemniaków rocznie. Towarzyszy nam na codzień przy obiadkach rodzinnych, w restauracjach, fasfoodach czy nawet w sałatkach. Pytanie ile tak naprawdę o nim wiemy? Dziś przybliżę Wam trochę historii ziemniaka oraz obalę kilka mitów, które krążą wokół kartofla.

Historia: Ziemniak został udomowiony w Andach ok. 8 tysięcy lat temu. Za sprawą Hiszpanów, którzy podbili państwo Inków, dotarł do do Europy w XVI wieku. Nie zyskał na początku przychylności europejskich rolników, wierzono bowiem, że jedzenie bulw może spowodować trąd, stąd nazywano je „diabelskimi jabłkami”. Zaczęto go więc uprawiać jako roślinę ozdobną w klasztorach i rezydencjach arystokracji. Na naszym kontynencie został spopularyzowany jako pokarm przez mnichów. Do Polski przybył w XVII wieku jako ozdoba ogrodów, a za panowania Augusta II trafił także na polskie talerze. Do XIX był już podstawą diety milionów Europejczyków i  znalazł miejsce w kuchni wielu krajów. Obecnie jest czwartą pod względem produkcji rośliną uprawną (zaraz po pszenicy, kukurydzy i ryżu)

Właściwości odżywcze: Ziemniaki to jedno z głównych źródeł potasu w naszej diecie, dostarczają do naszego organizmu także magnez, cynk, mangan oraz niewielkie ilości witaminy C (większość utlenia się podczas gotowania w wysokich temp). W bulwach występują również związki fenolowe, które działają antybakteryjnie. 

Ziemniaki nie są wysokokaloryczne: 100 g to ok. 60 kcal. Blisko 90% to węglowodany (skrobia), 1% to błonnik. Mają jednak wysoki indeks glikemiczny więc po ich zjedzeniu szybko rośnie poziom glukozy we krwi i równie szybko spada więc bardzo szybko może ponownie dopaść nas głód.

Ziemniaki mogą być trujące: Jeśli kartofle zaczną kiełkować, robią się zielone powstaje w nich solanina. Należy je wtedy dokładnie obrać i pozbyć się kłączy, w przeciwnym razie może dojść do zatrucia pokarmowego, którego objawami są: mdłości, biegunka, wymioty, drgawki, w skrajności nawet śpiączka.

Poprawiają równowagę organizmu: Są produktami zasadowymi więc przyczyniają się do zachowania odpowiedniej równowagi kwasowo-zasadowej. Ich spożycie jest zalecane w chorobach nerek.

Uwaga na brązowe: Podczas obróbki termicznej w tak wysokich temperaturach czasem powierzchnia ziemniaka brązowieje. Powstaje wtedy szkodliwa substancja akrylamid. Podrażnia on błony śluzowe, zmniejsza płodność mężczyzn, może także powodować nowotwory oraz uszkodzenie komórek mózgu płodu. Unikajmy więc zbrązowiałych frytek.

 

Źródła:
Jędrzej Winiecki. Bulwa Belzebuba. „Polityka”, 4 listopada 2009.
 Potatoes – Notes. W: David Rhodes: HORT410 – Vegetable Crops.
RJ Hijmans. Geographic distribution of wild potato species. „American Journal of Botany”. 88 (11), s. 2101–12, 2001. Botanical Society of America
http://dzieci.pl/gid,15978496,img,15978865,kat,1033611,title,Obalamy-mity-na-temat-ziemniakow,galeria.html

 

Dodaj komentarz