Ile gotować jajka?
Ile gotować jajka?

Gotowanie jajek niby kwestia podstawowa, ale jak się okazuje przysparza wiele problemów. Bo komu z nas nie zdarzyło się zjeść ściętego żółtka w jajku, które miało być na miękko? Dlatego dziś przedstawiam krótki przewodnik jak gotować jajka.

  • Jajka wyjmujemy z lodówki na 20 min przed gotowaniem.  Jeśli nie mamy tyle czasu, po wyjęciu z lodówki najpierw wkładamy je pod bieżącą wodę, żeby się trochę ogrzały i nie pękły w trakcie gotowania.
  • Do wody, w której będziemy gotowali jajka dodajemy 1/2 łyżeczki sody, żeby skorupka łatwiej odchodziła.
  • Czas gotowania jajek liczymy od zagotowania się wody!

1. Ile gotować jajko na miękko? Jajko wkładamy do posolonej wrzącej wody i gotujemy je ok 4 min. W zależności od wielkości jajka. Żółtko w tak przygotowanym jajku powinno być płynne, a białko lekko ścięte.

Jajko na miękko
Jajko na miękko

2. Ile gotować jajka na półtwardo (mollet, mole)? Gotujemy je tak samo jak jajka na miękko, wydłużamy tylko czas gotowania do ok 6 min. Białko będzie wtedy dość mocno scięte, a żółtko zacznie się ścinać.

Jajko na pół-twardo
Jajko na pół-twardo

3. Ile gotować jajko na twardo? Gotujemy ok 8,5 min. Nie powinniśmy gotować ich dłużej niż 10 min, ponieważ jajko zaczyna wtedy tracić swoje walory smakowe i może stać się gumowate. Żeby łatwiej obrać je ze skorupki wyjmujemy jajko na twardo z wrzątku i zanurzamy w zimnej wodzie.

Jajko na twardo
Jajko na twardo

4. Ile gotować jajka w koszulce? Gotujemy je ok. 3 min. Jak ugotować jajko w koszulce? Do gotującej się wody dodajemy 1 łyżkę octu. Zmniejszamy ogień, woda ma tylko lekko pyrkać ok. 85 stopni. Jajko delikatnie wbijamy do miski. Uwaga! Nie możemy rozlać żółtka musi być całe! Wodę mieszamy łyżką aż powstanie wir, następnie delikatnie wlewamy jajko w sam środek wiru. Jeśli mamy więcej jajek wlewamy je jedno po drugim.  Po chwili jajko powinno się uformować. Jeśli nie, owijaj łyżką białko wokół żółtka aż do utworzenia kulki. Wyjmujemy je z wody cedzakiem, najlepiej wlożyć je na chwilę do zimnej wody by przestało się gotować. Na koniec tylko osuszamy je na ściereczce i podajemy.

Jajko w koszulce
Jajko w koszulce

*Polecam także przepis na SZAKSZUKA CZYLI JAJKA W POMIDORACH

Dodaj komentarz