Mus z dyni (puree z dyni)
Mus z dyni (puree z dyni)

Mus z dyni (puree z dyni).

Dziś ciąg dalszy przepisów z dynią. Dynia olbrzymka nie jest skonsumowana nawet w połowie więc niebawem będą następne. Mus z dyni przyda Wam się zarówno do wypieków jak i dań głównych. Dzięki niemu szybko przygotujecie dyniowy sernik, placki z dyni, curry czy zupę krem, dla mnie to niezbędnik na jesień.

Składniki na mus z dyni:

  • 2 kg dyni (im bardziej pomarańczowa w środku, tym lepsza)

Dynię myjemy, usuwamy pestki, najlepiej wydrążyć je za pomocą łyżki bądź odciąć nożem. Następnie kroimy w plastry (jak na zdjęciu poniżej) i układamy w naczyniu żaroodpornym.

Pieczemy w 180ºC przez około 50-60 minut, aż dynia będzie miękka (widelec z łatwością się w niej zanurzy). Po 30 minutach przykrywamy całość papierem do pieczenia, żeby dynia za bardzo się nie przypiekła.

Upieczoną dynię studzimy, zdejmujemy skórkę i blendujemy aż uzyskamy gładką masę. Jeśli okaże się zbyt wodnista, możemy odsączyć ją lekko na sitku z gazą. Uwaga, nie odsączamy za bardzo, bo wyjdzie zbyt sucha!  

Tak przygotowane puree wkładamy do słoika i możemy przechowywać w lodówce ok. 4 dni lub zamrozić w woreczku i wykorzystywać przez cały rok.

*Ja zrobiłam z niego GNOCCHI Z DYNI (KOPYTKA Z DYNI)

Mus dyni
Mus dyni
Mus z dyni (puree z dyni)
Mus z dyni (puree z dyni)

Dodaj komentarz