Najlepsze ciasto na pierogi
Najlepsze ciasto na pierogi

Najlepsze ciasto na pierogi

Najlepsze ciasto na pierogi. Czyli właściwie jakie? Elastyczne, miękkie i tak delikatne, że aż rozpływa się w ustach – to dla mnie ideał. Ciasto jest bezproblemowe, na 80 pierogów nawet 1 nie rozkleił się w trakcie gotowania. Łatwo się je wyrabia i jest przepyszne!

Składniki na 40 pierogów:

  • 0,5 kg mąki + 3 łyżki mąki do posypania
  • 2 żółtka
  • 240-250 ml gorącej wody (niecała szklanka)
  • 1/2 łyżki oleju
  • sól

Tu już wkrótce znajdziecie przepis na farsz do pierogów ruskich.

Ciasto: Zagotowujemy wodę, odmierzamy szklankę i na chwilę odstawiamy. Przesiewamy mąkę i sól na stolnicę. Robimy wgłębienie, do którego stopniowo wlewamy wodę i zagniatamy. Dodajemy żółtka, olej i dalej zagniatamy przez około 7 minut. Następnie ciasto zawijamy w folię i odstawiamy na 30 minut.

Wycinanie i klejenie: Ciasto dzielimy na 4 części i kolejno rozwałkowujemy je na cienki placek ok. 2 mm. W razie potrzeby podsypujemy stolnice mąką. Szklanką wycinamy kółka i na środek nakładamy po 1 czubatej łyżce farszu. Składamy na pół, zlepiamy brzegi i zawijamy.

Lepienie brzegów pierogów falbanka: Zaczynamy od prawej strony, kciukiem podwijamy brzeg ciasta do góry, przyklejamy go do brzegu z farszem. powinien powstać w ten sposób rożek, trójkącik. Znów łapiemy za brzeg, naciskamy lekko i zawijamy do góry i tak do końca, aż powstanie falbanka.

Gotowanie: W dużym garnku gotujemy osoloną wodę. Kiedy zacznie mocno wrzeć wrzucamy pierwszą partię pierogów ok. 10 sztuk. Zmniejszamy ogień do średniego. Kiedy pierożki wypłyną na powierzchnię jeszcze przez ok. 2 minuty. Uwaga, długość gotowania zależy od grubości ciasta. Dlatego najlepiej testowo od razu spróbować jednego pierożka czy ciasto jest ugotowane i mięciutkie. Pierogi wyławiamy łyżką cedzakową na talerz, układamy obok siebie, żeby się nie posklejały.

Najlepsze ciasto na pierogi
Najlepsze ciasto na pierogi
Najlepsze ciasto na pierogi
Najlepsze ciasto na pierogi
Najlepsze ciasto na pierogi
Najlepsze ciasto na pierogi

Dodaj komentarz