Sos grzybowy z suszonych grzybów
Sos grzybowy z suszonych grzybów

Sos grzybowy z suszonych grzybów.

To mój ulubiony sos grzybowy. Ma mocno grzybowy smak i wspaniały leśny aromat. Jest genialny do mięs, ale można go użyć go także do makaronów. Świetnie pasuje do wieprzowiny, dziczyzny i wołowiny. To pewniak jeśli przygotujecie pieczeń na święta!

Składniki na sos grzybowy z suszonych grzybów dla 8 osób: 

  • 2 garście suszonych grzybów (najlepiej borowiki i podgrzybki)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 większa cebula
  • 60 ml śmietany kremówki (30% lub 36%
  • 1 łyżeczka mąki
  • 6 świeżych gałązek tymianku (2 łyżeczki suszonego)
  • 2 gałązki rozmarynu (1 łyżeczka suszonego)
  • 1/3 łyżki masła x 2
  • sól, pieprz

Cebulę kroimy w piórka, obieramy czosnek i kroimy na 4 części. W garnku rozgrzewamy 1,3 łyżki masła. Dodajemy cebulę i podsmażamy ją przez ok. 3 minuty. Dorzucamy czosnek i smażymy przez kolejną minutę. Dorzucamy suszone grzyby, tymianek oraz rozmaryn i zalewamy 3,5 szklankami wody. Gotujemy 30 minut aż grzyby zmiękną. Następnie odcedzamy wywar  przez sitko do miski. Grzyby siekamy na mniejsze kawałeczki i odkładamy na bok. Rozmaryn, tymianek, cebula i czosnek nie będą nam już potrzebne.

W garnek, w którym gotowaliśmy wywar znów rozpuszczamy 1/3 łyżki masła. Dodajemy łyżeczkę mąki i energicznie mieszamy. Zalewamy to 1 szklanką gorącego wywaru i dodajemy posiekane grzyby. Przyprawiamy solą i pieprzem. Podgrzewamy sos aż trochę zgęstnieje ok. 10 minut. Do pozostałego wywaru dodajemy śmietankę. Całość mieszamy i dolewamy do sosu w garnku. Gotujemy kolejne 5-7 minut i gotowe.

Sos grzybowy z suszonych grzybów
Sos grzybowy z suszonych grzybów

Dodaj komentarz