Sos pomidorowy
Sos pomidorowy

Sos pomidorowy.

Sos pomidorowy. Uniwersalny sos, używam go pizzy, makaronów i zapiekanek. Jest prosty w przygotowaniu, mocno pomidorowy, a smak na pewno Was nie zawiedzie.

Składniki:

  • 700 g passaty pomidorowej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 posiekana szalotka lub pół cebuli
  • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 1/3 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 łyżeczki oregano
  • 20 g masła

Do garnka dodajemy passatę pomidorową, cukier, posiekaną szalotkę, czosnek, oliwe oraz oregano i gotujemy na małym ogniu przez 5 minut.

Następnie dolewamy 1/3 szklanki czerwonego wina i gotujemy pod przykryciem przez 10-15 min. Na koniec sos przyprawiamy solą, pieprzem, dodajemy masło i mieszamy aż się rozpuści.

*Polecam także przepis na  Sos serowy

Dodaj komentarz