Gulasz warzywny czyli ratatouille
Gulasz warzywny czyli ratatouille

Gulasz z warzyw czyli ratatouille

Gulasz warzywny czyli francuskie ratatouille. Nie wiem jak Wam, ale mi przyda się coś lekkiego po tłustym czwartku, dniu pizzy i walentynkach! Ostatni tydzień to było takie obżarstwo, że na basenie już w połowie czasu myślałam, że padnę ze zmęczenia! Trzeba wrócić do formy i zdrowszego jadłospisu 😉

Składniki 4 porcje warzywnego gulaszu:

  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1 żółta papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 sporej cukinii
  • 1 średni bakłażan
  • 350 g batatów lub dyni
  • 1 ząbek czosnku
  • 700 g passaty pomidorowej
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • pół pęczka świeżej bazylii
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz
  • *do podania kasza jaglana

Przygotowanie: Papryki, cukinię, bakłażana oraz bataty kroimy w dużą kostkę. Kawałki bakłażana lekko solimy by puściły wodę. Czosnek drobno siekamy.

Podsmażanie warzyw: Na rozgrzaną patelnię wlewamy 1/2 łyżki oleju. Wrzucamy paprykę i cukinię, przesmażamy 3 minuty na większym ogniu. Następnie dorzucamy kabaczka i smażymy kolejne 2 minuty. Zdejmujemy warzywa z patelni i odkładamy na chwilę na bok.

Duszenie: Na patelnię znów wlewamy 1/2 łyżki oleju. Następnie wrzucamy czosnek, soczewicę i smażymy ok. 2 minuty. Zmniejszamy ogień do średniego. Dodajemy bataty, passatę pomidorową oraz 3/4 szklanki gorącej wody. Doprawiamy połową świeżej, posiekanej bazylii oraz pozostałymi przyprawami. Gotujemy 10 minut pod przykryciem.

Po tym czasie dodajemy przesmażone wcześniej warzywa, przykrywamy i gotujemy kolejne 10-15 minut. Aż warzywa będą miękkie. Przed podaniem dekorujemy pozostałą bazylią.

Ja podałam ratatouille z kaszą jaglaną. Smacznego.

*Polecam także: BAKŁAŻAN FASZEROWANY KASZĄ I WARZYWAMI

Gulasz warzywny czyli ratatouille
Gulasz warzywny czyli ratatouille

1 comment on “Gulasz warzywny czyli ratatouille”

Dodaj komentarz