Makaron z bakłażanem czyli Spaghetti alla Norma.
Makaron z bakłażanem czyli Spaghetti alla Norma.

Makaron z bakłażanem czyli Spaghetti alla Norma.

Makaron z bakłażanem. Spaghetti alla Norma to przepis, który pochodzi z Katanii. Legenda głosi, że sycylisjki pisarz Nino Martoglio był tak zachwycony smakiem tej potrawy, że porównał ją do „Normy” czyli słynnej opery Belliniego. Od tego dnia makaron według tego przepisu nazywany jest „all Norma”. Poniżej moja wariacja tego włoskiego dania, poza tradycyjnymi składnikami dodałam odrobinę chilli, oregano oraz octu.

Składniki na 6 porcji makaronu z bakłażanem:

  • 3 średnie bakłażany
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oregano
  • 1/2 papryczki chilli
  • 550 ml przecieru z pomidorów
  • 150-200 g ricotty (w oryginalnym przepisie solona ricotta,ale u nas praktycznie nie można jej dostać)
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • 2 łyżki oregano
  • garść listów bazylii (ewentualnie 2 łyżki suszonej bazylii)
  • 500 g makaronu spaghetti
  • sól, pieprz
  • oliwa

Na początek kroimy bakłażana wzdłuż, jeśli nasiona są gąbczaste, wykrawamy je i wyrzucamy. Następnie kroimy je na podłużne paski, a te z kolei tniemy w poprzek na kawałki wielkości kciuka. Warzywo lekko solimy i odstawiamy na 15 minut by puściło soki, dzięki temu bakłażan będzie bardziej chrupiący i słodki. W międzyczasie obieramy cebulę i kroimy ją w piórka. Czosnek kroimy na cienkie plasterki.

Jeżeli minęło już 15 minut, rozgrzewamy 3 łyżki oliwy na dużej patelni i smażymy bakłażany w 2 partiach.W razie potrzeby możemy dodać trochę więcej oliwy, oby nie za wiele, bo bakłażany wchłoną za dużo tłuszczu. Posypujemy je łyżką oregano i dalej smażymy. Kiedy bakłażany zrumieniły się ze wszystkich stron. przekładamy je do miski, a na patelnię wrzucamy drugą partię i powtarzamy procedurę.

Kiedy bakłażany są gotowe, przesmażamy cebulę, po kilku minutach dodajemy do niej czosnek. Następnie wrzucamy bakłażany i posiekaną papryczkę chilli. Zmniejszamy ogień wlewamy ocet oraz przecier pomidorowy i dusimy 10-15 minut. Pod koniec doprawiamy solą, pieprzem i połową posiekanej bazylii. W międzyczasie gotujemy spaghetti, gdy makaron będzie al dente mieszamy go z sosem, posypujemy ricottą i pozostałymi listkami bazylii.

Inspirację do przepisu zaczerpnęłam z „Włoskiej wyprawy” J.Olivera oraz książki „222 Łatwe przepisy kuchni włoskiej” Academii Barilla.

4 comments on “Makaron z bakłażanem czyli Spaghetti alla Norma”

Dodaj komentarz