makaron z grzybami i dynią
makaron z grzybami i dynią

Makaron z dynią i grzybami

Makaron z dynią i grzybami. Uwielbiam chodzić na grzyby, to dla mnie połączenie relaksującego spaceru z świetną zabawą. A na koniec nagroda w postaci wielu dań, które mogę z nich przygotować i oczywiście duma kiedy wracam z pełnym koszykiem 🙂 Makaron z dynią i grzybami to świetny i prosty pomysł na jesienny obiad, przygotowane z sezonowych składników.

Składniki na makaron z dynią i grzybami ok. 5-6 porcji:

  • 550 g dyni
  • 300 g świeżych grzybów (ja dałam podgrzybki, maślaki i kilka prawdziwków)
  • opakowanie makaronu (może być tagliatelle, ja dałam mafaldine czyli długie karbowane wstążki)
  • 2 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 30-50 g rukoli
  • 2 łyżeczki tymianku (jeśli dodamy świeży danie będzie bardziej aromatyczne)
  • pół małej papryczki chili bez nasion (opcjonalnie 1/5 łyżeczki chili w proszku)
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1-2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie 4 startego łyżki parmezanu

Oczyszczone i obrane grzyby kroimy w plasterki, mniejsze możemy dodać w całości lub tylko przekroić na pół. Grzybów nie możemy kroić zbyt cienko, ponieważ gdy odparuje z nich woda zrobią się jeszcze mniejsze. Dynię kroimy w 1 cm kostkę i doprawiamy solą i pieprzem. Cebulę drobno siekamy.

Na patelni rozgrzewamy oliwę i podduszamy cebulkę na średnim ogniu przez ok. 3 min. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, chili oraz dynię i smażymy przez ok. 4-5 min. W razie gdyby składniki zaczęły przywierać możemy podlać je łyżką wody. Dodajemy grzyby, tymianek i zioła prowansalskie i smażymy 4 minuty.

W między czasie zaczynamy gotować makaron. Następnie na patelnię wlewamy śmietanę, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gotujemy aż sos zgęstnieje, a dynia będzie miękka.
Kiedy makaron będzie ugotowany al-dente odcedzamy go, polewamy sosem, a całość dekorujemy ruccolą, możemy także posypać parmezanem.

Makaron z dynią i grzybami
Makaron z dynią i grzybami

*Przepis zainspirowany „makaronem z dynią” z Kwestii Smaku

 

Dodaj komentarz