Makaron z klopsikami w sosie pomidorowym
Makaron z klopsikami w sosie pomidorowym

Makaron z klopsikami w sosie pomidorowym to klasyk, któremu nie sposób się oprzeć. Uwielbiany zarówno przez dorosłych jak i dzieci, wywoła niejeden uśmiech kiedy pojawi się na stole. Jest prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny!

Składniki na 6 porcji makaronu z klopsikami:

  • 500-600 g makaronu
  • 1 łyżka rozmarynu
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 750 g mięsa mielonego (może być wieprzowe, wieprzowo-wołowe lub wołowe)
  • 2 małe jajka
  • 2 czubate łyżki musztardy
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek bazylii
  • 700 g passaty pomidorowej (ewentualnie pomidorów z puszki)
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1/5 łyżeczki sproszkowanego chilli
  • parmezan do posypania na wierzch
  • sól, pieprz
  • oliwa

Przygotowanie klopsików: W moździerzu rozcieramy rozmaryn i oregano (ważne, żeby je rozdrobnić). Do miski wrzucamy bułkę tartą, mięso, musztardę, rozmaryn i oregano. Wbijamy jajka, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie całość mieszamy. Zwilżonymi dłońmi zaczynamy formować małe kulki – powinno wyjść ok. 32 klopsików (dla ułatwienia można podzielić mięso na 4 części i z każdej z nich powinno powstać 8 pulpecików). Na koniec skrapiamy klopsiki oliwą, obracamy, aby całe się nią pokryły i odstawiamy na chwilę na bok.

Przygotowanie sosu i makaronu: Zaczynamy od posiekania cebuli oraz czosnku w drobną kostkę. Rozgrzewamy patelnię na średnim ogniu, wlewamy 1 łyżkę oliwy i dodajemy  cebulę. Podduszamy ją przez 7 min aż zmięknie i zrobi się szklista. Wtedy dorzucamy czosnek, chwilę przesmażamy i dodajemy passatę (lub pomidory w puszce), ocet balsamiczny, chilli, pół pęczka posiekanej bazylii. Doprawiamy do smaku i gotujemy na wolnym ogniu.

W tym czasie rozgrzewamy drugą patelnię, wlewamy łyżkę oliwy i wrzucamy klopsiki. Smażymy ok. 8-10 minut aż zrobią się złote ze wszystkich stron.

W międzyczasie nastawiamy posoloną wodę, kiedy jest wrząca wrzucamy makaron. Kiedy klopsiki są rumiane przekładamy je do sosu pomidorowego i gotujemy na wolnym ogniu aż makaron będzie gotowy. Na koniec mieszamy makaron z sosem, wykładamy na talerze i dekorujemy startym serem orz pozostałymi listkami bazylii.

Makaron z klopsikami w sosie pomidorowym
Makaron z klopsikami w sosie pomidorowym

*Dla wielbicieli makaronu z mięsem polecamNajlepsza Lasagne bolognese

Źródło inspiracji: „Każdy może gotować” Jamie Oliver

1 comment on “Makaron z klopsikami w sosie pomidorowym”

  1. Świetne i proste danie. Obowiązkowo z kieliszkiem chianti classico lub czerwonego beczkowego burgunda. Ja czasem dodatkowo zapiekam całość (bez kieliszka rzecz jasna).

Dodaj komentarz