Makaron z pomidorkami koktajlowymi, fetą i pesto
Makaron z pomidorkami koktajlowymi, fetą i pesto

Makaron z pomidorkami koktajlowymi, fetą i pesto.

Makaron z pomidorkami koktajlowymi wspaniały i szybki w przygotowaniu obiad. Kiedy spróbowałam tego dania byłam bardzo przyjemnie zaskoczona jak niewielkim wysiłkiem można uzyskać tak świeży i wiosenny smak.

Składniki na 4-5 porcji makaronu:

  • 400-500 g pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki octu balsamicznego (jeśli macie z taki z Modeny będzie to najlepszy wybór)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu (najlepiej świeżo mielony)
  • 500 g makaronu (może być spaghetti)
  • 270 g fety (opcjonalnie ricotty)
  • 150 g pesto (przepis na domowe pesto)
  • kilka listów świeżej bazylii do dekoracji

Można użyć także gotowego, osobiście lubię Pesto alla Genovese Barilla lub pesto z Lidla

Pieczone pomidorki: Zaczynamy od nagrzania piekarnika, ustawiamy go termoobieg na 220°C. Następnie układamy pomidorki koktajlowe na brytfance do pieczenia i przyprawiamy solą, cukrem, pieprzem. Na koniec polewamy je octem balsamicznym i oliwą. Pieczemy przez 15-20 min aż będą rumiane, a skórka zacznie schodzić. Uwaga, żeby ich nie spalić.

Makaron: W między czasie gotujemy makaron, kiedy jest gotowy odcedzamy go i mieszamy z pesto. Na koniec dodajemy upieczone pomidorki i pokrojoną w kostkę fetę. Makaron z pomidorkami koktajlowymi dekorujemy listkami bazylii i delektujemy się pyszną pastą, która przypomina smak włoskich wakacji. 

Inspiracje zaczerpnęłam  simplydelicous

Dodaj komentarz