Makaron z serem i pomidorami
Makaron z serem i pomidorami

Makaron z serem i pomidorami czyli Mac&Cheese.

Makaron z serem i pomidorami czyli Mac&Cheese zaliczamy do kategorii tzw. comfort food. To określenie pierwszy raz pojawiło się w 1966 roku w USA, Palm Beach Post użyło go w swoim artykule określając je jako „jedzenie na pocieszenie”, które poprawia nastrój, przywołuje miłe wspomnienia z dzieciństwa. To coś co lubimy, może to być tabliczka czekolady po stresującym dniu pracy czy talerz gorącego rosołu w zimowy wieczór, który przypomina o rosołku mamy, a przy okazji przyjemnie rozgrzewa. Często są to potrawy o wysokiej zawartości węglowodanów, a przy okazji poste w przygotowaniu.

Macie jakieś pomysły na określenie tego po polsku? Smaki dzieciństwa, jedzenie na pocieszenie…

Składniki na 5-6 porcji makaronu z serem (Mac&cheese):

  • Sos pomidorowy z tego przepisu (kliknij po przepis)
    Bardzo polecam, żeby go przygotować samodzielnie, bo naprawdę zmienia smak tej potrawy. Jeśli bardzo się śpieszycie można zastąpić passatą pomidorową.
  • Sos serowy z tego przepisu (kliknij po przepis)
    Oba bardzo szybkie i proste w przygotowaniu!
  • 2 świeże pomidory
  • 250 g mozzarelli (2 duże kulka)
  • 300 g makaronu cellentani (zakręcone rurki)
  • 1 łyżka masła
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • 2 łyżki bułki tartej
  • świeża bazylia do dekoracji

Zaczynamy od przygotowania sosu pomidorowego. Następnie gotujemy makaron o 2 min krócej niż podano na opakowaniu. Uwaga, zanim odcedzimy zostawiamy 1/4 szklanki wody, w której się gotował. Ugotowany makaron i wodę wkładamy z powrotem do garnka.

W między czasie zaczynamy przygotowywać sos serowy (link do przepisu powyżej), kiedy będzie gotowy wlewamy go do garnka z makaronem.

Następnie kroimy pomidora i mozarellę w plasterki. W oddzielnie miseczce przygotowujemy posypkę: mieszamy parmezan oraz bułkę tartą. Nagrzewamy piekarnik do 190°C i zaczynamy składać naszą zapiekankę. Na dno żaroodpornej formy (wymiary 25 x 33 cm) wylewamy gorący sos pomidorowy, następnie kładziemy makaron z sosem serowym. W środek wciskamy połowę mozarelli, całość przykrywamy plasterkami pomidora i pozostałymi plastrami mozarelli. Wierzch posypujemy bułką tarta z parmezanem oraz wiórkami masła.

Pieczemy przez 15 min w 190°C (termoobieg). Na koniec dekorujemy listkami bazylii.

*Jeżeli szukacie czegoś lżejszego to polecam Makaron z pomidorkami koktajlowymi, fetą i pesto

Mac&Cheese
Mac&Cheese

Źródła definicji: „Comfort Food.” (definition). Merriam-webster.com. Accessed July 2011.
Romm, Cari (3 April 2015). „Why Comfort Food Comforts”. The Atlantic. Retrieved 21 July 2015. ‚The phrase “comfort food” has been around at least as early as 1966, when the Palm Beach Post used it in a story on obesity: “Adults, when under severe emotional stress, turn to what could be called ‘comfort food’—food associated with the security of childhood, like mother’s poached egg or famous chicken soup”‚

Dodaj komentarz