Makaron z pieczonymi warzywami
Makaron z pieczonymi warzywami

Makaron z pieczonymi warzywami i mozzarellą.

Makaron z pieczonymi warzywami. Smakuje delikatnie, a włoskie zioła dodają jej wspaniałego aromatu. Łatwa w przygotowaniu, najlepiej smakuje z kieliszkiem czerwonego wina (u mnie Rafael, Tomassi Valpolicella 2011 – przywiezione z Włoch)

Składniki na makaron z pieczonymi warzywami:

  • 2 czerwone cebulki
  • 20 pomidorków koktajlowych
  • 3 małe pory (tylko białe części)
  • pomidory w puszce
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 250 g mozzarelli
  • 2 gałązki rozmarynu
  • garść liści bazylii
  • kilka listków szałwii
  • 500 g makaronu typu drobne muszelki/farfalle
  • 5 łyżek oliwy
  • *opcjonalnie: 130 g salami (ja kupiłam w kawałku, ale mogą być też plasterki)
  • opcjonalnie: parmezan do posypania

Rozgrzewamy piekarnik do 190°C. Nalewamy oliwę do naczynia żaroodpornego. Cebule kroimy na ósemki, a następnie oddzielamy palcem poszczególne warstwy, pory kroimy na talarki i wrzucamy wszystko do uprzednio przygotowanego naczynia. Przyprawiamy solą i pieprzem, posypujemy rozdrobnionym rozmarynem, a pozostałe gałązki kładziemy między warzywami. Wstawiamy do piekarnika na 20 minut (najlepiej sprawdzić wcześniej czy warzywa za bardzo się nie przypiekają, można wtedy zmniejszyć nieco temperaturę).

W tym czasie gotujemy makaron na twardsze al dente (nieco krócej niż podano na opakowaniu, bo później będziemy go jeszcze opiekać). Kroimy salami w drobną kostkę lub paski, siekamy bazylię, szałwię oraz czosnek. Po 20 minutach na warzywach układamy pomidorki koktajlowe i pieczemy jeszcze 10 minut.

Następnie mieszamy makaron z pieczonymi warzywami, pomidorami z puszki, salami, mozzarellą porwaną na kawałki, czosnkiem, bazylią i szałwią.  Wkładamy ponownie do piekarnika i zapiekamy przez 20 minut. Przed podaniem wyjmujemy gałązki rozmarynu i posypujemy startym parmezanem.

2 comments on “Makaron z pieczonymi warzywami i mozzarellą”

Dodaj komentarz