Makaron ze szpinakiem i kurkami
Makaron ze szpinakiem i kurkami

Makaron ze szpinakiem i kurczakiem.

Makaron ze szpinakiem i kurczakiem. Znów nieudana próbka wegetariańskiego obiadu, mąż się buntuje i chce mięsa. Smaczny i lekki makaron, smakuje jeszcze lepiej z własnoręcznie zbieranymi kurkami.

Składniki na makaron ze szpinakiem i kurczakiem:

  • 2 spore ząbki czosnku
  • 450 g szpinaku (może być świeży kub mrożony)
  • 250 g kurek
  • 500 g piersi z kurczaka
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka tymianku (roztartego w moździerzu)
  • sól, pieprz
  • 1/2 szklanki śmietany 12%
  • 1-2 łyżki oliwy
  • 400 g makaronu

Świeże produkty: Na patelnię wkładamy szpinak oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, podlewamy łyżką oliwy i przesmażamy aż woda odparuje ok. 2-3 min. Świeży szpinak odsączamy  na sitku, grubo siekamy i odkładamy na bok. Następnie podsmażamy kurki przez ok. 5-7 min, doprawiamy do smaku i posypujemy tymiankiem.

Mrożone: Jeśli używamy mrożonego szpinaku i kurek możemy je wrzucić razem i przesmażać ok. 8-10 min. W połowie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i tymiankiem. Odkładamy na bok.

W międzyczasie zaczynamy gotować makaron. A na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy kurczaka przez ok. 3-4 min na sporym ogniu. Następnie dodajemy szpinak, kurki oraz śmietanę, gotujemy przez 3 min. Na koniec mieszamy całość z odcedzonym makaronem.

*Polecam także MAKARON Z ŁOSOSIEM I SZPARAGAMI W AZJATYCKIEJ MARYNACIE

Makaron ze szpinakiem i kurczakiem
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem

Dodaj komentarz